Новинари и правници траже оцјену уставности криминализације клевете

ГС
Foto: Capital.ba

БАЊАЛУКА – Адвокати Јована Кисин Загајац и Александар Јокић предали су Уставном суду Републике Српске иницијативу за оцјену уставности измјена Кривичног законика Републике Српске, којим се криминализује клевета.

Овом иницијативом се тражи оцјена уставности члана 208а. Кривичног законика Републике Српске, којим се криминализује клевета, и члана 208б., који се односи на изношење личних и породичних прилика.

Иницијативу је са њима предао и предсједник Клуба новинара Бањалука, Синиша Вукелић који је рекао да је на овај начин испуњена најава да ће медијска заједница са својим правним тимом ићи са овим кораком.

Адвокат Јокић је казао да су покушали на што детаљнији начин објаснити сто "зашто су измјене Кривичног законика против Устава и зашто у нашем правном систему представља елементарно кршење људских права које се односи на слободу говора".

"Надамо се да ће иницијатива уродити плодом и да ће Уставни суд заштити грађане од власти", казао је он.

Адвокат Јована Кисин Загајац каже да мијешање државе у слободу говоре, као основно људско право не може бити неразумно и непропорционално.

"Кривични прогон те новчане казне и казна затвора која се може изрећи ако се не плати новчана казна представља прекомјерно мијешање у основне људске слободе", казала је она.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић је казао да је ово наставак борбе против криминализације клевете.

"Вјерујемо да ће судије имати више слуха да одбране Устав Републике Српске  којег су посланици у НСРС грубо ранили подизањем руке за овакав Кривични законик. Надамо се да ће Уставни суд схватити колико је важна ова иницијатива и да ће прогласити неуставним посљедње измјене закона", казао је Вукелић.

Вукелић је навео  да је медијска заједница претходних мјесеци изнијела низ аргумената о штетним посљедицама које имају измјене овог закона.

Ради подсјећања, Народна скупштина Републике Српске је 20. јула усвојила измјене и допуне Кривичног законика РС и након двије деценије у јавни простор вратила кривично дјело клевете.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана