Новић:БиХ се растаче по свим шавовима

Срна
Новић:БиХ се растаче по свим шавовима

САРАЈЕВО- Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је у интервјуу Срни да је дубоко увјерен да ће се БиХ расточити по свим шавовима уколико лидери у њој не ријеше најкрупније питање - каква БиХ може постојати?

-Хтјели признати или не, пандемија је само послужила да се замагле стварна дешавања у БиХ, огромна политичка сукобљавања, политичка размимоилажења и никада се тако зорно није показало у БиХ да се на нивоу заједничких институција не зна ни ко је власт нити ко опозиција - рекао је Новић.

Он је истакао да то није случај само у посљедње двије године него да је тако било и раније и да је зато крајње вријеме да политичари у БиХ, уколико желе просперитет својим народима, потпуно окрену лист, разговарају и договарају се о сваком питању, без обзира колико оно било болно за једне или друге.

Поводом изјава српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да је најбоље рјешење за БиХ миран разлаз и одговора бошњачких званичника да би то довело до рата, Новић је истакао да у Додиковим иступима нема ништа скривено, али да забрињавају скривене намјере на другој страни.

Према његовим ријечима, у наступима бошњачких политичара константно се провлачи жал за тим што Република Српска није укинута, константно се Српској приписују атрибути да је злочиначка, да је настала на крви и да је треба укинути.

-Јесте настала на крви, али на крви српског народа јер се српски народ изборио за Српску. Данас пријетити ратом је непримјерено. Дубоко сам увјерен да нема више те снаге ни у БиХ нити око ње која би жељела и дозволила рат у БиХ - рекао је Новић.

Он сматра да се иза таквих позива на рат крије жеља бошњачког народа, у првом реду СДА, да се њихово бирачко тијело обједини, с обзиром на то да је у значајној мјери та обједињеност нарушена и да им је ауторитет дебело пољуљан на посљедњим локалним изборима.

- Не могу да се начудим да бошњачки лидери који би требали имати највећу одговорност за опстанак БиХ, немају снаге и мудрости, нити жеље да се врате за преговарачки сто унутар БиХ и да позову и на формалне и неформалне разговоре најодговорније званичнике из Републике Српске, српске, хрватске и представнике других народа и да отворе сва питања од интереса за грађане БиХ. Уколико у БиХ лидери не ријеше најкрупније питање, питање какву БиХ можемо имати, дубоко сам увјерен да се БиХ растаче по свим шавовима. Уколико не постоји јединствено утврђен циљ, неће се моћи доћи до њега -поручио је Новић.

Говорећи о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ, Новић је истакао да ова агенција нема ново руководство већ три године и да је евидентно да у тој безбједносној институцији много шта не штима.

Када је ријеч о Заједничкој комисији за надзор над радом ОБА, Новић сматра да, овако како ради, боље да је и нема. Комисија, према његовим ријечима, и нема неких значајних овлаштења, а о свему томе се не оглашавају ни ОХР нити амбасаде.

-Сматрам да је и то дио стратешке политике и да нема ту жеље да се нешто озбиљније ријеши. Не улазећи у надлежност не само Комисије него и ОБА, замјерам руководству ове агенције што за све ове године није смогло снаге да посјети ентитете и разговара са руковоствима и да их годишње макар упозна са кључним питањима безбједности, што произилази из Закона о ОБА - рекао је Новић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана