Нови захтјев Уставном суду БиХ: Џаферовић тражи укидање закона који је Српска донијела још 2013. године

ГС
Нови захтјев Уставном суду БиХ: Џаферовић тражи укидање закона који је Српска донијела још 2013. године

САРАЈЕВО - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић упутио је данас Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о техничким прописима Републике Српске, с приједлогом да се наведени закон укине.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да наведени захтјев истиче "неусклађености одредаба оспораваног закона са одредбама Устава БиХ које се односе на успостављање јединственог тржишта на цијелој територији, људска права и основне слободе, међународне стандарде и недискриминацију".

У захтјеву за оцјену уставности се наводи, између осталог, да је "Закон о техничким прописима Републике Српске у супротности са Законом о техничким захтјевима за производе и оцјењивању усклађености на нивоу БиХ", те да се њиме "успоставља неуставни, паралелни систем инфраструктуре квалитета".

У захтјеву се наводи да је "дјелотворно средство за осигурање права на слободу кретања роба и услуга, слободну тржишну привреду у БиХ, забрану дискриминације и успостављање функционалног економског поретка уклањање прописа који то онемогућава".

Закон је Народна скупштина Републике Српске донијела још 2013. године, а њиме се уређује начин прописивања техничких захтјева за производе који се стављају на тржиште Републике Српске и доношење техничких прописа, поступак оцјењивања усаглашености производа са прописаним техничким захтјевима, обавезе произвођача и других привредних субјеката који стављају производе у промет или употребу, именовање тијела за оцјењивање усаглашености, важење иностраних докумената о усаглашеност и исл.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана