Нови трагови послије убиства шкаљараца, "веза са хапшењем Хрвата и Србина"

Beta
Нови трагови послије убиства шкаљараца, "веза са хапшењем Хрвата и Србина"

АТИНА - Грчка Служба безбједности истражује могуcћу повезаност убиства двојице међународно гоњених Црногораца у недјељу у селу Вари, код Атине, с ранијим хапшењима.

Како се наводи, ријеч је о хапшењу двојице држављана Хрватске и једног држављанина Србије, пред зору 6. јануара у приобалном атинском насељу Глифади, пише данас дневник "Катимерини".

По ријечима надлежног официра грчке полиције, чије име лист не наводи, у четири сата ујутро 6. јануара тројица мушкараца су ухапшена послије сукоба с гостима и особљем једног ноćног клуба.

Један је имао оружје са избрисаним серијским бројем. По полицијском извору, сва тројица су по националности Срби, у Грчку су ушли с лажним документима и боравили у куćама изнајмљеним на дан, преко Аирбнба.

Њихово хапшење се у почетку сматрало случајем од малог интереса за истрагу, али се у посљедња 24 сата поново разматра, јер се сумња да је повезано с крвавим догађајем у Варију, двадесетак километара од Атине.

Двоструко убиство, 43-годишњих Црногораца Игора Дедовића и Стевана Стаматовића, догодило се око 18.30 у недјељу у популарној породичној печењари "Воскопоула" (Чобаница) у влашком селу Варију, надалеко чувеном по јагњетини с ражња.

Четворица починилаца су ушла у кафану с лицима дјелимично прекривеним шалом, капом и капуљачом. Двојица су пришла столу за којим су двојица Црногораца јела са својим спругама и дјецом, и устреијлила их из непосредне близине, готово их додирујући цијевима оружја.

Службеници Сектора криминалистичке истраге су на мјесту убиства прикупили чауре 22 метка калибра девет милиметара. Жртве су убијене пуцњима у главу, што указује да је то била наручена ликвидација коју су извршиле плаćене убице, пише лист.

Убиство се одиграло пред двоје дјеце убијених - деветогодишњим дјечаком и шестогодишњом дјевојчицом. Један од метака је ранио у бутину једну од супруга.

У тој пространој кафани су сигурносне камере, али по неким изворима нису биле укључене на дан убиства, пише "Катимерини".

Очевици су рекли да су се починиоци убиства теренским возилом тамне боје одвезли булеваром који води ка оближњем аутопуту ка сјеверу и југу Грчке, и ка недалеком атинском међународном аеродрому.

Особље кафане је рекло да су двојица убијених годину дана били чести гости и да су правили велике рачуне. До кафане су у недјељу дошли таксијем, а не својим аутомобилом.

Супруге двојице убијених су крајем децембра дошле у Атину са дјецом да би заједно провели Божић и Нову годину. Послије убиства оне су избјегле да кажу гдје су боравиле, тврдећи полицајцима да се "не сјећају".

Процјењује се да су убице успјеле да нађу Стаматовиćа и Дедовиćа управо пратећи кретање њихових жена.

Све до убиства, двојице Црногораца није било у истражној евиденцији Службе безбједности Грчке. Међутим, послије двоструког убиства је успостављена отворена линији за контакт са српским и црногорским полицијама у покушају да се прикупе информације о двојици убијених.

По извору из Команде Грчке полиције, против Стевана Стаматовиćа и Игора Дедовиćа постоје међународне потјернице Службе Интерпола у Црној Гори. Налог за хапшење Дедовиćа односио се на кривична дјела формирања злочиначке организације, покушаја убиства и кршења закона о оружју и експлозиву. Потјерница за другим убијеним је била повезана с кривичним дјелом управљања злочиначком организацијом и покушаја убиства.

Грчки лист преноси да извјештаји медија у Србији повезују двојицу убијених Црногораца са злочиначком организацијом "шкаљарци", са сједиштем у Котору, активном у увозу кокаина из Латинске Америке у Европу.

Убиство двојице у Варију, пише грчки лист, "приписује се рату са супарничком бандом 'кавачки клан'", такође из Котора. Те двије фракције су првобитно чиниле једну криминалну групу која се распала послије "нестанка" 200 килограма кокаина у Валенсији, у Шпанији, 2014. године када је почео "грађански рат" међу њима, с више од 20 мртвих, пише "Катимерини".

Атински лист преноси да је убиство у Варију јуче поменуо и предјседник Србије Александар Вучић, да је "истакао да се ради о Црногорцима, а не о Србима", и нагласио да тај случај указује на значај забране уласка припадника организованог криминала у Србију, посебно из Црне Горе јер "крвопролиćе које се догодило у Атини, догодило би се у Београду да нисмо предузели те мјере", рекао је Вучиć.

На врху хијерархије групе "Шкаљари" у Котору прије неколико година био је један "стари познаник грчких власти" - Игор Вукотић, у грчким медијима познатији као "Иван". Он је крајем 2017. био у центру истраге полицијске Управе за сузбијање дроге због промета значајне количине кокаина.

"Катимерини" наводи да је децембра 2017. године грчка полиција претресла стан у скупом приморском селу Варкизи - недалеко од Варија, заплијенила 136 килограма кокаина и ухапсила 35-годишњег Србина, извјесног Мартина.

Његов саучесник, познат по надимку Иван, који је изнајмио тај стан, успио је да избјегне хапшење. Представљао се као "бизнисмен из Швајцарске", возио је порше и често био у скупим ресторанима у јужним, приобалним предграђима Атине. Грчке власти су расписале међународну потјерницу за њим.

У септембру 2018. Иван назван и "балкански Ескобар" - у ствари Игор Вукотић, ухапшен је у Анталији, у Турској, по тој грчкој потјерници, али, пише данас атински лист, "турске власти га нису изручиле Грчкој, како се очекивало, веć директно Србији, гдје је и данас затворен".

"Катимерини" наводи да је то само један од низа случајева који показује да је Грчка "транзитна станица" трговине дрогом широм свијета и "мјесто намиривања рачуна страних мафијаша".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана