Нови сој короне стигао у Европу, СЗО упозорава да се не реагује брзоплето

Танјуг, Срна
Нови сој короне стигао у Европу, СЗО упозорава да се не реагује брзоплето

БРИСЕЛ- У Белгији је потврђен први случај новог соја вируса корона откривеног у Јужној Африци, што је први потврђени случај новог вируса у Европи, саопштиле су данас белгијске здравствене власти.

Како преноси Ле Соар, потенцијално веома заразна нова варијанта са вишеструким мутацијама детектована је код путнице која се вратила из Египта.
Наводи се да је у питању млада одрасла жена која је развила симптоме 11 дана након путовања у Египат преко Турске.

Здравствене власти наводе да она није имала везе са Јужном Африком, нити са било којом другом државом на југу афричког континента, али да је имала високо вирусно оптерећење у време постављања дијагнозе.

Млада жена је развила симптоме сличне грипу, али озбиљније.

Није пријавила никакав небезбједан контакт, осим у свом дому, гдје ниједан члан није имао симптоме, међутим, планирано је да се тестирају и да се покрене детаљна истрага, наводи се у извештају.

Претходно је водећи белгијски виролог Марк ван Ранст саопштио да се анализирају два узорка корона вируса како би се установило да ли су варијанта откривена у јужној Африци.

Он је за Ројтерс објаснио да су ти узорци суспектни јер нису делта варијанта која је доминантна у Белгији.

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је данас земље да не реагују брзоплето уводећи ограничења путовања због новог соја вируса Б.1.1.529 и поручила да треба да предузму „научни приступ заснован на процјени ризика“.

Састанак стручњака из Женеве иза затворених врата, који је сазвала СЗО, почео је данас како би се процјенио нови сој вируса корона Б.1.1.529 и како би се разговарало о томе да ли га треба дефинисати као „сој од интереса“ или „сој који изазива забринутост“, објаснио је портпарол СЗО Кристијан Линдмајер.

-СЗО препоручује да земље наставе да примјењују научни приступ заснован на процјени ризика, када спроводе мјере путовања - навео је Линдмајер на брифингу УН у Женеви.
Он је додао да ће бити потребно неколико недјеља како би се утврдило колика је могућност преношења новог соја и колико су вакцине и терапија ефикасни против новог соја.

Истакао је и даје до сада пријављено 100 секвенци новог соја, преноси Ројтерс.

Линдмајер је апеловао на људе да носе заштитне маске кад год је то могуће, да избјегавају велика окупљања, проветравају просторије и воде рачуна о хигијени руку.

Директор Центра за реаговање на епидемију и за иновације у Јужноафричкој Републици Тулио де Оливеира пренио је раније представницима СЗО своју забринутост у вези са ковид варијантом Б.1.1.529, за коју се страхује да је најгора варијанта ковида идентификована до сада.

-Након тога, СЗО је одлучила да одржи ванредно засједање - рекао је Де Оливеира за ФТ.

Широм свијета власти су узнемирене због новог соја, који је откривен у Јужноафричкој Републици, а ЕУ и Велика Британија пооштриле су контроле на границама у вријеме када научници покушавају да утврде да ли је ова мутација вируса отпорна на вакцине.

Према посљедњим подацима, у Јужноафричкој Републици је код укупно 77 људи дијагностикована ова варијанта вируса. Дијагностикована је и код четири особе у Боцвани и једне у Хонг Конгу (особа која је дошла из Јужне Африке).

Неки свјетски лидери су одмах реаговали на вест о појави новог соја, најављујући нове мјере предострожности и ограничења путовања, док су берзанска тржишта широм свијета доживела пад изазван неизвесношћу.

Европска комисија препоручила је данас да чланице ЕУ суспендују путничке везе са земљама у којима се појавио нови сој.

Препорука Комисије није обавезујућа. Овакве одлуке индивидуално доноси свака од 27 чланица Уније, али може да допринесе бољој комуникацији, наводи се у саопштењу.

-Желимо да имамо брзе, координисане и конзистентне мјере јер желимо да избјегнемо постојање 'рупа' кроз које овај сој може да уђе у Европу - рекао је портпарол Комисије на редовној конференцији за новинаре.

Он је додао да ће се на поподневном састанку разговарати са свим чланицама о увођењу мјера што је прије могуће.

Путници заглављени на аеродрому

Путницима два авиона холандске авио-компаније КЛМ, који су дошли из Јужноафричке Републике, забрањено је да напусте аеродром Шипол у Амстедаму док се не тестирају на  вирус корона, јавља холандска телевизија НОС.

Путници морају да чекају у авиону или на неком другом мјесту на аеродрому док не буду тестирани.

Свих 600 путника мораће да уради ПЦР тест, а очекује се да ће посљедњи путник бити тестиран око 16.30 часова по локалном времену, док ће резултати посљедњег теста стићи око 20.30 часова.

У Холандији је од поднева на снази забрана летења из Јужноафричке Републике и других земаља на југу Африке, која је уведена из страха од новог соја вируса.

Холандија је земље у овом региону означила као високоризичне, што, између осталог, значи да ће се на њихове путнике примењивати обавезан карантин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана