Нови поротници по старом закону

Дарко Момић
Нови поротници по старом закону

БАЊАЛУКА - Судије поротници од 2003. године немају практично никакву улогу у судској пракси у Републици Српској, јер их од тада једноставно не познаје Закон о кривичном поступку, али сви основни судови у Српској још увијек имају листе судија-поротника.

Основни суд у Бањалуци крајем јануара расписао је конкурс за именовање петорице судија-поротника, а секретар овог суда Владо Јуришић објашњава за "Глас Српске" да они по важећем законодавству немају никакву улогу, али да судови и даље морају да имају судије-поротнике у случају да се активира неки предмет који датира из периода прије 2003. године.

- У Основном суду у Бањалуци у посљедњих пет-шест година био је само један или два случаја у којима су судије-поротници учествовали у поступку. То су предмети који су се морали окончати у складу са одредбама старог ЗКП-а, односно ЗКП-а који је био на снази до 2003. године. Од тада наше законодавство не познаје тај институт, али судови ипак морају да имају листе судија-поротника због чега смо и расписали конкурс који је затворен прије неколико дана - каже Јуришић.

Он објашњава да судије-поротници немају сталну накнаду, већ само дневнице у случају када се појави неки предмет у којем је прописано њихово учешће, додајући да су по старом ЗКП-у судска вијећа чинили тројица судија и двојица судија-поротника.

Бањалучки адвокат Александар Јокић каже да су судије-поротници својеврстан атавизам у правном систему, додајући да је био изненађен када је недавно видио конкурс за избор судија-поротника у Основни суд у Бањалуци.

- Поротници су добри у бројчано великим правним системима, односно у земљама са великим бројем становника. У земљама као што је наша гдје дословно свако свакога зна, практично је јако тешко наћи непристрасног поротника и зато не сматрам да је грешка што поротници одавно немају улогу у Закону о кривичном поступку - каже Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана