Нови покушај усаглашавања права запослених у правосуђу БиХ: Судбина накнада у рукама делегата

Ведрана Кулага Симић
Нови покушај усаглашавања права запослених у правосуђу БиХ: Судбина накнада у рукама делегата

САРАЈЕВО - Судије, тужиоци и други у правосуђу на заједничком нивоу су, тужбама против БиХ, до сада извукли су више од три милиона КМ из буџета, а нови покушај договора о измјени закона који регулише та примања би требало да буде ове седмице у Парламенту БиХ.

Против БиХ и њених институција само лани је вођено на стотине предмета у домаћим судовима, а највише спорова покренули су судије, тужиоци и остали запослени у правосудним институцијама, за шта, како признају и у Правобранилаштву које заступа БиХ, имају упориште у важећим одлукама.

Примања запослених у правосуђу БиХ регулисана су Законом о платама и другим накнадама од 2005. године, изузимајући раднике Уставног суда БиХ. Закон је прогласио високи представник у БиХ, а њиме нису биле предвиђене накнаде за превоз, топли оброк и одвојени живот. Уставни суд БиХ је 2013. утврдио да тај закон није у складу са Уставом БиХ и да су запослени у правосуђу дискриминисани. Парламенту БиХ је наложено да најкасније у року од шест мјесеци од дана достављања наведених одлука измијени закон и омогући исплату накнада, али то још није урађено.

У Парламент БиХ стигао је приједлог који је Савјет министара, а у којем се признаје право судијама и тужиоцима на трошкове смјештаја и одвојени живот у складу са подзаконским актом који доноси Савјет министара БиХ, а признаје им се, као и стручном особљу, право на накнаду за исхрану у току рада те накнаду трошкова превоза на посао и са посла.

У образложењу приједлога закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, а који је припремило Министарство правде БиХ, истиче се да су судије, тужиоци и стручно особље почели још 2016. године да судским путем траже своја права из радног односа у складу са одлукама Уставног суда БиХ.

- Из буџета БиХ је, од тада, исплаћено више од три милиона КМ на основу накнада. Према подацима Правобранилаштва БиХ, у 2016, за пет усвојених тужбених захтјева исплаћено је 191.000 КМ, за 29 захтјева у 2017. години је исплаћено 1,93 милиона, а у 2018. години за 50 усвојених захтјева нешто више од милион - пише у информацији.

За спровођење закона би, према њиховој рачуници, требало 1,18 милиона марака на годишњем нивоу, а процјена је да би накнаду за одвојени живот користило 23 судија и тужилаца. О овом приједлогу ће се у 24. новембра изјаснити делегати на сједници Дома народа.

Из Правобранилаштва су недавно упозорили да ће БиХ, док год системска дискриминација према тим субјектима не буде законски отклоњена, губити спорове из тог основа, те ће долазити до одлива новца из буџета на име затезних камата и трошкова самог поступка, додајући да су и њима, у тим предметима, руке везане.

Спорови

Од укупно 237 спорова ријешених у корист оних који су тужили БиХ у току прошле године, њих око 130 се односи на парничне поступке по тужбама правосудног особља ради накнада за превоз, топли оброк, одвојени живот и смјештај (40), поступци по тужбама припадника Оружаних снага БиХ због исплате разлике плате између личног и формацијског чина (60) док се осталих 30 тиче неоснованог лишавања слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана