Нови мостови на обалама Саве и Дрине у функцији 2022.

Ведрана Кулага Симић
Нови мостови на обалама Саве и Дрине у функцији 2022.

БАЊАЛУКА - Радови на четири велика инфраструктурна пројекта која БиХ, односно Република Српска, реализују са сусједним државама на обалама Саве и Дрине, теку без већих проблема и може се очекивати да два нова гранична прелаза буду завршена до априла, а нови мостови у току наредне године.

Први пројекат, на који се дуго чека, а који би требало да буде завршен до 31. марта, је изградња граничног прелаза “Братољуб” код истоименог моста на Дрини, између Братунца у Српској и Љубовије у Србији.

Мост, у дужини од 227 метара и вриједан око 13 милиона евра, изградила је Србија још 2017. године, али због одређених компликација са стране БиХ, градња граничног прелаза почела је лани у априлу. Посао вриједан 14,5 милиона на тендеру је добила фирма “Еникон градња” из Зворника.

- Радови, за сада, теку планираном динамиком. Хладно вријеме ових дана је зауставило радове, али то неће утицати на план, односно да до краја марта буде завршена градња. Након тога треба обезбиједити употребну дозволу и завршити још неке активности да би прелаз “Братољуб” био отворен - потврдио је за “Глас Српске” директор зворничке фирме Мирослав Лазаревић.

Завршетак радова ће, како је речено, омогућити и да сам мост буде пуштен у саобраћај, а то дуго чекају становници и привредници са обје стране Дрине.

Изградња моста преко Саве код Градишке заједнички је пројекат БиХ и Хрватске, а реализује се на основу споразума Савјета министара и Владе Хрватске након готово деценију и по преговора и многих препрека. План је да буде завршен током прољећа 2022. године, а њиме ће БиХ бити повезана на мрежу европских коридора те ће и аутопут Бањалука - Градишка добити још више на значају.

- Имали смо мањи застој због зиме и празника, али очекујемо да ће све бити настављено онако како је и договорено. За сада је све под контролом - истакао је за “Глас Српске” директор “Аутопутева Републике Српске” Душан Топић.

Велики регионални пројекат, у који је активно укључена и БиХ, је градња аутопута који би требало да повезује Београд и Бањалуку, односно Београд и Сарајево. На тој траси је планирана и градња моста на Сави код Бијељине, односно Раче. И за тај мост средства ће обезбиједити Србија.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић вјерује да ће сви пројекти, уз завршетак граничног прелаза код моста у Свилају, бити у року завршени.

- На лицу мјеста сам се увјерио да радови код “Братољуба” иду добро. Таква ситуација је када је ријеч о мосту на Рачи. Турска компанија ради на постављању носача за мост, који би требало да буде завршен до краја 2022. године. Идући пројекат је мост код Градишке. И ти радови би требало да буду завршени у 2022. години. Тренутно има мањих проблема, јер се ријека Сава излила, али очекујемо смањење водостаја у наредним данима - рекао је Митровић за “Глас Српске”.

Свилај

Војин Митровић је нагласио да је за БиХ веома важан и пројекат у Свилају. Мост код граничног прелаза је завршен прошле године.

- Рок за гранични прелаз, према договору, је 1. март. У четвртак ћу обићи и мост и радове. Тада ћемо имати јаснију слику. Остало је да царински терминал буде урађен - истакао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана