Нови дио аутопута од Маховљана до Друговића пред пуштањем у саобраћај

Данијела Стоканић
Нови дио аутопута од Маховљана до Друговића пред пуштањем у саобраћај

Бањалука - Завршни радови на дионици аутопута "9. јануар" од Бањалуке до Прњавора, на потезу од Маховљанске петље до лакташког села Друговићи у пуном су јеку, а саобраћај би овим дијелом аутопута требало да крене током љета.

Дане до тог тренутка одбројавају мјештани насеља дуж те трасе и возачи, којима ће путовање од Бањалуке до Прњавора бити много краће и удобније. Отварање комплетне дионице аутопута од Бањалуке до Прњавора, дуге 35,3 километра, планирано је до краја године, а да неимари "Интеграл инжењеринга" неуморно раде увјерила се и екипа "Гласа Српске", која је јуче посјетила градилиште.

Постављање звучних баријера, банкина, СОС и ИТ система у пуном је јеку. Шеф градилишта Марко Салапура је река да је све спремно за израду хабајућег слоја асфалта, а у току је монтирање путне опреме. Салапура је објаснио да су на траси од Маховљана до Друговића по четири надвожњака и подвожњака, као и три велика моста.

- Кад траса од Маховљана до Друговића, која је дуга десет километара, буде пуштена у саобраћај, остаће још девет километара да буде завршена комплетна дионица Бањалука - Прњавор. Та дионица ће бити спојена са оном из правца Добоја, која је у функцији од прошле године. Повезивање ових дионица би требало да буде завршено до краја године - казао је Салапура и додао да је на дионици Бањалука - Прњавор ангажовано око 600 раника.

Становници околних насеља готово свакодневно обилазе раднике, распитујући се колико је још радова преостало да би могли да користе нови аутопут. Задовољство што ће траса ускоро бити пуштена у функцију није крио Свето Микљача, који живи у Бањалуци, али готово свакодневно долази у Друговиће.

- Једва чекам да буде завршено и оно мало дионице што је остало до Добоја, да би ми пут до кћерке, која живи у Бијељини, био много краћи - казао је Микљача и додао да ће од Бањалуке до Добоја умјесто сат и по, возити око 30 минута мање.

Његова комшиница, која није жељела да јој објавимо име, каже да ће аутопут пуно значити и њеној дјеци, која раде у Бањалуци.

- Радујем се што су радови при крају, због прашине и буке коју су стварале машине. Ипак, тјешило ме то што знам да ће пут бити од велике користи мојој дјеци, која су често за воланом - казала је она.

У предузећу "Аутопутеви РС" потврђују да су радови при крају.

- У току су завршни радови на путним објектима и очекујемо да би током љета дио пута од Маховљанске петље до Друговића могао да буде пуштен у саобраћај - рекли су у "Аутопутевима" и додали да и остали радови на другом дијелу дионице теку планираном динамиком и да је план да буде пуштена у саобраћај до краја године.

Подсјетили су да је градња дионице аутопута "9. јануар" на правцу од Бањалуке до Прњавора почела 1. септембра 2014. године, а посао је повјерен конзорцијуму "Интеграл инжењеринг" Лакташи и "Гранит" Скопље.

- Уговорена вриједност радова је 158 милиона евра, а пројекат је финансиран кредитом Европске инвестиционе банке - додали су у "Аутопутевима РС".

Пуштањем у саобраћај комплетне дионице аутопута "9. јануар" на правцу од Бањалуке до Прњавора мрежа аутопутева у РС имаће више од 100 километара.

Дионица Добој - Прњавор

Дионица аутопута "9. јануар" од Прњавора до Добоја. дуга око 36 километара. пуштена је у саобраћај у септембру прошле године. На поменутој дионици аутопута изграђени су захтјевни објекти, међу којима је и мост преко ријеке Босне, дуг 411 метара. Градња ове дионице финансирана је кредитом Европске банке за обнову и развој у износу од 180 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана