Нови детаљи напада на Београђане на Илиџи, познато здравствено стање повријеђеног

ГС
Нови детаљи напада на Београђане на Илиџи, познато здравствено стање повријеђеног

САРАЈЕВО - Београђанин, отац младог фудбалера ФК Звездара, који је повријеђен у данашњем нападу ножем недалеко од хотела у сарајевском насељу Илиџа, осјећа се добро након указане љекарске помоћи, потврдио је за Танјуг Иван Стојимировић секретар ФК Звездара.

-Након указане медицинске помоћи у локалној болници држављанин Србије, отац нашег фудбалера који је повређен ножем, враћен је у хотел и осећа се добро - рекао је Стојимировић.

Секретар ФК Звездара је објаснио да је до напада дошло током повратка са утакмице када је група маскираних момака напала родитеље младих фудбалера.

-Настала је гужва у којој је ножем убоден родитељ нашег младог фудбалера. Потом је дошла полиција. Деца су безбедно стигла до хотела и вечерала су. Сада је све у реду, али данашњи напад је оставио ружну слику о турниру који се одржава већ годинама уназад - рекао је Стојимировић.

Он је потврдио да је полиција присутна у хотелу и да је представник амбасаде Србије дошао у хотел да посјети младе српске фудбалере и понуди сваку врсту помоћи.

Стојимировић је рекао да клуб још увијек није донио одлуку да ли ће остати на туирниру или ће се са дјецом раније вратити у Београд.

Jедан од родитеља који је био на лицу мјеста у вријеме напада, али је на сву срећу прошао без повреда испричао је за Нову.рс  детаље инцидента.

– У питању је Традиционални јуниор куп Сарајево и у питању су дјеца од 2008. до 2015. годишта. Након утакмице Звездара и Дуго Село из Загреба, дјеца су кренула у собе, а родитељи у други хотел у којем су смјештени. На паркингу је група навијача, највјероватније неких локалних клубова, немају везе са противником с којим смо играли. Хулигани су у холу хотела бацили сузавце, а група родитеља је изашла напоље на паркинг за њима. Тамо је била група од 15-20 маскираних хулигана који су нас гађали бакљама и једног родитеља уболи ножем – навео је он.

Један родитељ је убоден у бутину, али је на вријеме добио помоћ.

– На сву срећу плитке су ране, примио је тетанус у КЦУС Сарајево. Ја сам био са њим у соби када је дошла помоћ и ми остали смо сада у хотелу обезбјеђени од стране полиције – казао је.

Додао је да их је обишао конзул у Сарајеву, те да су дошли и власник хотела и организатори турнира.

Напомиње да је на турниру је сво вријеме владала пријатна атмосфера.

– Нико од родитеља није у сукобу са било ким, овде су екипе из БиХ, Црне Горе, Словеније, Србије… Размјењивали смо заставице једни са другима, потпуно нормална атмосфера је била. Евидентно је у питању напад навијача, пошто су маскирани са бакљама, ножевима и сузавцем – казао је.

Истакао да им је било драго да су дјеца у хотелским собама и да нису присуствовала том чину.

-Деца су завршила утакмицу 10 минута прије тога и кренула ка хотелским собама, које су раздвојене од изласка из хотела. Деца вероватно сада и знају шта се десило, пошто је хотел под опсадом – закључио је.

Курир наводи да је до напада на Београђане дошло у хотелу "Хилс" у коме су смјештени. Група навијача са фантомкама упала је у хотел и одмах напала мушкарца који је код себе имао заставу ФК Звездара, учесника турнира. Напрскали су га сузавцем, док је био у друштву супруге, а када су му родитељи остале деце скочили у заштиту, хулигани су их "извукли" напоље, гдје их је чекало "појачање" од још једне веће групе навијаче наоружаних ножевима и бакљама. Дошло је до тучеи тада је рањен један од родитеља.

I neko odluči da na ovakvom turniru napadne Srbe…. Strašno! pic.twitter.com/cfRu9fp02x

— Sportcomm (@Sportcomm2) January 14, 2023

Родитељ дјетета из ФК Звездара М.М, који је свему томе сведочио за Курир је рекао да мисли да су их напали навијачи Сарајева.

-Тако сам закључио по бордо маскама које су носили. У хотел је упало њих десетак са циљем да испровоцирају нашу реакцију. Јесте застава ФК Звездаре велика, али клупски грб је цвет и нема никаквих националистичких обележја, чак ни српских боја - појашњава М.М. да застава не може ни у ком случају да представља провокацију.

-У хотел су ушетали најнормалније и, као што већ рекох, нападом на човека са заставом желели су да изазову рекацију осталих, што се и догодило. Када смо изашли из хотела, ту је било још људи са фантомкама, сузавцем и ножевима – истакао је.

Додао је да се нада да ће се кући вратити са пехаром.

Наводи да је ријеч о огромном хотелу у коме је смјештено свих 400 екипа које учествују на турниру, као и да се у оквиру објекта налази више сала за фудбал. Такође, додаје да на турниру учествују екипе из цијелог региона.

-Нема обезбеђења. Ја сам организаторима изнео замерке. Да не би било да ширимо мржњу, морам да нагласим да овде, наравно, има много добрих људи. Чим су чули шта се догодило, звали су ме из сарајевске Школе фудбала „Бамбиноси“ да понуде било какву врсту помоћи. Све ћу вам рећи ако кажем да због пропуста у организацији на турниру не учествује ниједан тим из Сарајева. Звало је и много пријатеља муслиманске вероисповести и нуде помоћ. Власник хотела у коме смо ми смештени (поједини родитељи нису у истом хотелу са децом), понудио је повријеђеном човеку бесплатан боравак. Заиста је много примера доброте овде – навео је М.М.

Антон Миладиновић из Батајнице, из школе фудбала Ел маестро, рекао је за Н1 да је у хотел упало 10-15 момака са фантомкама.

- Испрскали су родитеље бибер спрејом, сузавцем и изболи су ножем момка једног са Звездаре. Приредили су нам пакао. Није пријатно, у једном моменту завладала је паника у хотелу док нису специјалци дошли и смирили родитеље. Иначе смо на ивици били да се покупимо и вратимо за Србију. Имамо утакмицу ван овог хотела и имамо проблем - рекао је он.

Родитељи се жале да нису имали полицијску пратњу и да на уктамице иду својим превозом.

- Овдје имам обебјеђење од десетак момака, који су стварно пријатни. Када је дошла полиција ја сам им упутио пар питања и мени је полицајац један упутио провокацију. Унио ми се у лице и рекао "Шта се дешава". Нисам очекивао да полиција овдје тако реагује. Други његов колега пришао је и загрлио ме, ту су била моја дјеца, помазио их је и рекао "Друже смири се, заштитићемо вас, ту смо", испричао је Љубомир Вукадиновић.

Наводи да је овај турнир прошао добро и да је катастрофално што је петнаестак људи покварило читаву манифестацију.

Испричали су и шта су им момци који су напали рекли.

- Рекли су "Само смо вас Србе чекали". Шта год то значило, ружно је за овакав град. Дјеца су плакала по собама, једва смо их смирили. Треба да играју утакмице. Ми смо због њих овдје, нисмо дошли да правимо инциденте - каже Вукадиновић.

Скандирање

Свему томе претходио је још један инцидент. За вријеме утакмице у сали хотела, група дјечака, учесника турнира, скандирала је "Убиј Србина".

М.М наводи за Курир да та два инцидента немају никакве везе један с другим.

-Разлика је у томе што први инцидент није био организован, а други јесте . То скандирање се догодило на утакмици београдске Школе фудбала “Ника Т6“. Скандирала су деца из Сплита, 2015. годиште, а њихов тренер је био коректан и одмах их је умирио – каже он.

Медији у Србији објавили су снимак за који се тврди да је настао јутрос у Сарајеву током међународног фудбалског турнира за дјечаке "Шампион јуниор куп", а на којем се види како група дјечака скандира "убиј Србина".

На снимку се виде дјечаци у тамним дресовима загрљени поред терена, како почињу да скачу и скандирају "Убиј Србина".

Утакмица, барем док траје снимак, није прекидана, а у једном тренутку се чује како им мушки глас добацује "Еј, ко ти је то рекао да пјеваш?". Није познато ко је мушкарац који је реаговао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана