Нове епидемиолошке мјере у Српској: Музика и рекреација на паузи

Јелена Станић
Нове епидемиолошке мјере у Српској: Музика и рекреација на паузи

БАЊАЛУКА - "Музика уживо у угоститељским објектима, аматерске спортске и рекреативне активности, рад теретана и фитнес центара забрањени су наредних седам дана у Републици Српској због погоршања епидемиолошке ситуације.

Казао је ово министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић поводом нових мјера, које је донио Републички штаб за ванредне ситуације. 

"Мјере ступају на снагу одмах, а упозоравамо становништво да се придржава донесених препорука. Повећање обољелих отежава процес имунизације као и вакцинације" нагласио је Шеранић. 

Он је истакао да није познато да ли је ријеч о новом соју вируса и због чега је неопходно да будемо посебно опрезни. 

"На неславну годишњицу када је забиљежен први случај зараженог вирусом корона крећемо у ревакцинацију особа који раде на ковид одјељењима "казао је Шеранић и затражио од свих јавних установа да, уколико је то могуће, организују рад од куће.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић казао је да су донесене мјере прилагођене свакодневном животу јер је заражено све више млађих и радно активних особа. 

Он је нагласио да остаје на снази мјера према којој је у угоститељским објектима дозвољено маскимално 50 гостију, у зависности од квадратуре. 

"Ношење маске у угоститељским објектима је обавезно, а на отвореном пожељно. Гости морају да носе заштитне маске при уласку у кафић, кретању по објекту и током разговора за столом. Дозвољено је да је скину само док конзумирају пиће и јело " прецизирао је Зељковић и додао да су  спортске активности дозвољене само професионалцима, али без присуства публике.  

Према извјештају Института за јавно здравство у Српској је од 926 тестираних грађана било 323 позитивно на вирус корона, а забиљежено је и шест смртних случајева. Бањалука и Источно Сарајево су градови у којима има највише заражених.

"Епидемиолошка ситуација у Бањалуци је од понедјељка до данас знатно другачија и зато морамо дјеловати како бисмо заштитили здравље грађана и сачували привреду "казао је градоначелник Бањалуке Драшко Сатнивуковић након јучерашњег састанка са  премијером РС Радованом Вишковићем. 

Шеранић је позвао грађане да буду одговорни и да поштују донесене мјере, јер ово повећање броја заражених су опомене на које се мора реаговати.

КОНТРОЛЕ И КАЗНЕ

Главни здравствени инспектор Милица Матијевић казала је да су сви капацитети инспекције усмјерени на контроле и да је појачан надзор угоститељских објеката. 

"Инспекторат је у сриједу изрекао казне у износу од 79.000 КМ, а извршили смо више од 40.000 инспекцијских надзора "рекла је Матијевић. 

Додала је да уколико се не поштују препоручене мјере у угоститељским објектима, поред новчане казне, инспектори могу да им забране рад на седам дана, а ако се понови на 15 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана