Новалићева секретарица тражила мишљење анестезиолога о респираторима

Срна
Новалићева секретарица тражила мишљење анестезиолога о респираторима

САРАЈЕВО - Анестезиолог из Травника Аида Чорбег изјавила је данас на суђењу федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталима у вези са набавком 100 респиратора да је Новалићева секретарица Бахра Џако тражила од ње мишљење о квалитету респиратора чије је спецификације послала мејлом.

Чорбег је навела да је са Џаком, за коју је рекла да јој је комшиница и пријатељима, комуницирала и путем вибера, те да је у једној од порука навела да се никако не смију набавити транспортни респиратори.

 “Сјећам се да ме је 1. априла позвала телефоном и тражила од мене мишљење о респираторима, да ли ваљају или не. У мејлу сам добила слику респиратора жореј 3.000ж за који сам рекла да је добар и да траже у том смјеру. Рекла је да нема редовне тендерске процедуре, да је ванредно стање, тако сам схватила. За транспортне респираторе сам рекла да нису уреду и да то не разматрају”, појаснила је Чорбегова.

Она је додала да се у давању мишљења водила искључиво спецификацијама, да није гледала произвођача, цијену нити добављача, да се при давању мишљења водила спецификацијом апарата с обзиром на то да је анестезиолог, преносе федерални медији.

“У једној поруци добила сам слику транспортног респиратора за који сам рекла да не долази у обзир, а Бахра је одговорила да ће упознати премијера, а он нека одлучи. Добијала сам слике и спецификације више респиратора, само сам гледала оне који се могу искористити у јединицама интензивног лијечења”, рекла је Чорбегова.

Она је навела да је у поруци од ДЖаке добила и спецификацију респиратора “ИЦУ вентилатор” који је био именован шифром, а по спецификацији је утврдила да задовољава критеријуме за лијечење обољелих од ковида.

Она је путем вибера послала ДЖаки контакте фирми које се баве набавком респиратора да би олакшала набавку, а у једној од порука ДЖака јој је написала: “Не знам што је премијер узео ово да ради, све је пребацио на кабинет”.

Тужилац Мирза Хукелић питао је свједока да ли је икада чула за респиратор под ознаком “АЦМ 81 А”, а она је одговорила да је из медијских извјештаја сазнала за ту врсту апарата.

Новалићев бранилац Васвија Видовић питала је свједока да ли је знала какви су услови за набавку респиратора владали тада на тржишту, на шта је она одговорила да је из медија сазнала “да је општа трка за набавку и да се све државе боре да дођу до респиратора, али да јој није познато да су Америка и ЕУ забраниле извоз респиратора”.

Свједочила је и Шејла Циловић Лагарија, запослена у Федералном заводу за јавно здравство, која је испричала како јој је директор Завода Давор Пехар рекао да с колегиницом Аидом Рамић Чатак сачини анализе стања и потреба за медицинском опремом.

Анализа је затражена на састанку којем су присуствовали и Горан Черкез и Марина Бера. “Послали смо свим кантоналним заводима да нам пошаљу шта недостаје од медицинске опреме и са чиме располажу. На основу тога, након пет дана сачинили смо анализу. Објединили смо податке”, навела је Лагарија.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа “Сребрена малина” Фикрет Хоџић. Ријеч је о респираторима вриједности 10.530.000 КМ, које је из Кине увезла компанија “Сребрена малина”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана