Новалић, Солак и Хоџић преноћили у СИПА, на потезу Тужилаштво БиХ

Срна
Новалић, Солак и Хоџић преноћили у СИПА, на потезу Тужилаштво БиХ

САРАЈЕВО - Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић, суспендовани директор ФУЦЗ-а Фахрудин Солак и власник "Сребрене малине" Фикрет Хоџић преноћили су у просторијама Агенције за истраге и заштиту у Источном Сарајеву.

Сва тројица су у четвртак саслушани у вези са догађајима у склопу афере "Респиратори" односно процеса куповине 100 сумњивих респиратора из Кине по цијени од 10,5 милиона конвертибилних марака.

Проблематичне су чињенице да је медицинске апарате набавила пољопривредна фирма, да није јасно ко је и зашто одлучио да се набави специфични модел, како се набавка вршила, те како се располагало новцем грађана ФБиХ.

Тужилаштво Босне и Херцеговине би се у току дана требало очитовати да ли ће иједан од њих бити третиран као осумњичени у споменутом случају.

Тужилаштво Босне и Херцеговине је од преузимања предмета извршило вјештачење респиратора, а у налазу вјештака је утврђено да набављени респиратори не посједују ни минимум потребних битних карактеристика за адекватан третман пацијената у јединицама интензивне терапије, међу које спадају пацијенти обољели од Ковид-19.

Такође, по наредби Тужилаштва БиХ, СИПА је извршила претрес и одузимање документације из више локација, укључујући централу Федералне управе цивилне заштите у Сарајеву, Завод за јавно здравство Федерације БиХ у Сарајеву и Мостару те сједиште компаније "Сребрена малина" у Вогошћи.

Рачуни фирме "Сребрена малина" су у међувремену блокирани, а Влада ФБиХ суспендовала је 12. маја Солака са мјеста директора Федералне управе цивилне заштите, али је наставио примати плату.

(Klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана