Новалић, Солак и Хoџић осумњичени за прање новца, мито и злоупотребу положаја у афери "Респиратори"?

ГС
Новалић, Солак и Хoџић осумњичени за прање новца, мито и злоупотребу положаја у афери "Респиратори"?

САРАЈЕВО - Премијер ФБиХ Фадил Новалић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите (ФЦУС) Фахрудин Солак и власник фирме "Сребрена малина" Фикрет Хoџић који су ноћ провели у просторијама Агенције за истраге и заштиту ( СИПА) су ухапшени и имају статус осумњичених, објавио је портал Кликс.

Портал наводи да су они осумњичени за кривична дјела удруживање ради чињења кривичног дјела, прање новца, кривотворење службене документације, злоупотребу положаја и примање дара и других облика користи у случају "Респиратори".

Солак, Хоџић и Новалић ухапшени су синоћ и припадници СИПА су их, како преносе федерални медији, више часова испитивали у вези са афером набавке 100 респиратора из Кине.

Они ће током дана бити предати у надлежност Тужилаштва БиХ које ће одлучити о наредним мјерама.

- Тим Тужилаштва БиХ интензивно ради на случају "Респиратори", који се односи на набавку 100 респиратора из Кине, вриједности 10,5 милиона КМ - потврђено је Срни у Тужилаштву.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да ће више информација о овој афери бити познато током дана.

Тужилаштво БиХ би се у току дана требало изјаснити о томе да ли је неко од њих или сва тројица осумњичени у овом предмету.

У СИПА Срни нису могли ни потврдити, ни демановати наводе медија о испитивању у вези са предметом "Респиратори".

Протеклих седмица СИПА је у случају "Респиратори" обавила претресе у ФУЦЗ-у, федералној Влади, Заводу за јавно здравство ФБиХ, те у фирми "Сребрена малина" и Клиничком центру Универзитета у Сарајеву.

Стотину респиратора увезено је из Кине посредством пољопривредне  фирме "Сребрена малина" из Сребренице у власништву Хоџића, а која се бави прерадом и конзервирањем воћа и поврћа. Вјештачењем које је наложило Тужилаптво БиХ утврђено је да респиратори нису за употребу на интезивној њези.

Влада ФБиХ суспендовала је 12. маја Солака са мјеста директора Федералне управе цивилне заштите због ове афере.

Због Новалићевог хапшења одгођена је сједница Владе ФБиХ која је данас требала бити одржана у Сарајеву, а проблем је био у томе што министарка финансија ФБиХ Јелка Милићевић није хтјела предсједавати сједницом на основу усмене пуномоћи коју је Новалић дао преко своје адвокатице Васвије Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана