Новалић на послу, у Парламенту ФБиХ затражена смјена њега и Владе

ГС
Новалић на послу, у Парламенту ФБиХ затражена смјена њега и Владе

САРАЈЕВО - Премијер ФБиХ Фадил Новалић стигао је јутрос на своје радно мјесто и наставио са својим редовним активностима, а у Представнички дом федералног Парламента предат је приједлог за изгласавање неповјерења њему и Влади због, како је наведено, неизбјежне одговорности око набавке медицинске опреме.

С обзиром на то да су одлуком Суда БиХ Новалићу одређене мјере мјере забране - састајање и контактирање на било који начин са свједоцима Тужилаштва БиХ у вези са овим предметом, а међу којима су чланови и службеници Владе, питање је како ће Новалић испоштовати ту мјеру, преносе федерални медији.  

- Ако о у четвртак буде одржана сједница Владе, њој неће присуствовати министри Јелка Миличевић и Вјекослав Мандић - речено је у Кабинету премијера Фадила Новалића.  Како објашњавају, министар Мандић већ свакако одређени период не присуствује сједницама, јер је на боловању.

Када су у питању остале особа с којима Новалић не смије контактирати, као што су министрица Миличевић и секретарка Владе Едита Калајџић, објашњавају нам да они, уколико на сједници постоји одређена тачка дневног реда из њиховог ресора, могу изостати, те овластити неког помоћника.

Приједлог за смјену федералне Владе и премијера  потписало је више од 20 посланика Наше странке, СДП-а, НиП-а, ПДА, А-СДА и Независног блока.
- Савез за бољу будућност гласаће за смјену федералне владе и премијера Фадила Новалића - поручила је посланик ове странке у Представничком дому парламента ФБиХ Санела Прашовић Гаџо.

Захтјев за изгласавање неповјерења Влади поднесен је "због неизбјежне одговорности Владе ФБиХ у свим аферама које потресају јавност у протеклом периоду, нарочито оне које се вежу за набавку медицинске опреме преко Федералне управе цивилне заштите".
- Ми представници грађана овим путем тражимо покретање процеса смјене Владе ФБиХ што прије. С обзиром на то да је морална и друштвена одговорност изостала те да одговорни нису понудили своје оставке наша обавеза је да покренемо овај процес. Јасно морамо дати до знања да се криминал и корупција у јавним институцијама ни у ком случају не смије толерисати - наведено је у захтјеву.

Суд БиХ одбио је јуче приједлог Тушилаштва БиХ о једномјесечном притвору у предмету "Респиратори" за Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника компаније "Сребрена малина" Фикрета Хоџића.  Суд је донио одлуку да се сва тројица бране са слободе. Они су осумњичени за нелегалну набавку респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца.

У оквиру истраге је утврђено да су респиратори, који су за ФБиХ набављени посредством "Сребрене малине" и који су плаћени 10,5 милиона КМ, неупотребљиви у јединицама интензивне његе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана