Новалић: Хидроелектране на Дрини могу да граде само Србија и БиХ

Танјуг
Новалић: Хидроелектране на Дрини могу да граде само Србија и БиХ

БЕОГРАД - Ми немамо ништа против изградње хидроелектране Бук Бјела на Дрини, али тај пројекат треба да буде предмет међудржавног уговора Босне и Херцеговине (БиХ) и Србије, изјавио је премијер Федерације БиХ Фадил Новалић.

"Дрина је гнанична ријека која подлеже међународним споразумима. Ко се мало разумије у унутрашњи Устав БиХ зна да зна да ова ријека углавном прилпада Републици Српској, и то нико не спори. Међутим, ми се у једном не разумијемо, да изградња хоће граничне хидроелектране подразумијева међународни уговор два међународно призната ентитетаа, а то су Република Србија и БиХ у цијелини", рекао је Новалић у интервјуу данашњој "Политици".

Додао је да електропривреда БиХ може да учествује у изградњи свих седам хидроелектрана колико може да их буде на Дрини, али под тим условом.

Новалић је оцијенио да је аутопут Београд-Сарајево веома добар пројекат, јер БиХ има доста лоше саобраћајне везе са околним државама.

"Искрено смо жељлни комуникације, јер вјерујемо да ће, ако људи више комуницирају, ситуација по природи бити боља. И зато је за нас веома добра та иницијатива Турске, Србије и БиХ. Веома добра пројекат и срећан сам што се дешава, а којопм динамиком видјећемо", рекао је премијер Федерације БиХ.

Оцијенио је да је имао одличну сарадњу са Владом РС на економским питањима и усаглашавању законодавства у тој области у два ентитета, али да је комуникација у посљедње вријеме опала због политичких питања.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана