Новаковић-Бурсаћ: Стравичним конструкцијама Комшић намеће Србима колективну одговорност

Срна
Новаковић-Бурсаћ: Стравичним конструкцијама Комшић намеће Србима колективну одговорност

САРАЈЕВО - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Снјежана Новаковић Бурсаћ сматра да члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић жели да српском народу наметне колективну одговорност путем стравичних и лажних конструкција што није забиљежено у послијератној БиХ, а вјероватно и у свијету.

Бурсаћева је навела да Комшић то чини тако што намеће колективну, непостојећу одговорност демократски изабраним представницима српског народа, односно парламенту Српске.

Реагујући на Комшићеву изјаву поводом "трнскрипта" Меморијалног центра Сребреница у којој позива на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, Бурсаћева је рекла да одавно у политичком дискурсу БиХ није било радикалније изјаве.

"Усуђујући се да доведе у исту раван Народну скупштину Републке Српске чак са нацистима, креаторима и извршиоцима холокауста, Комшић не само да чини додатну штету односима у БиХ, него релативизује и умањује највеће злочине и злочинце 20. вијека што су припрадници нацистичког режима несумњиво били", рекла је Бурсаћева Срни.

Она је истакла да, с обзиром на чињеницу да изјава долази од другог бошњачког члана у Предсједништву БиХ истовремено и "златног љиљана", јасна је и политичка намјера оваквих активности која се може дефинисати као урушавање и деградација капацитета Републике Српске на све могуће начине, укључујући и искривљење чињеница о протеклом грађанском рату у БиХ.

"Имајући на уму истину о догађајима из протеклог грађанског рата, као и опредјељење српског народа и његових представника, Комшић и слични ће морати да отупе отровне оштрице, да одустану од својих намјера и прихвате реалност онакву каква јесте, уколико заиста желе да БиХ земља постоји и функционише", рекла је Бурсаћева.

Меморијални центар Сребреница објавио је налазе свог "истраживачког пројекта" о детаљима расправа и одлука Скупштине српског народа у БиХ, потоње Народне скупштине Српске од 1991. до 1996. године.

Комшић је тим поводом позвао на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, законом који ће омогућити посебан статус јединице локалне самоуправе Сребреница и законским оквиром о, како је навео, лустрацији којим ће онемогућити онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права и ратним злочинима да обављају јавне функције.

Он очекује да међународна заједница наметне нека од поменутих рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана