Новаковић Бурсаћ: СДА коначно да почне да поштује договорено

Срна
Новаковић Бурсаћ: СДА коначно да почне да поштује договорено

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је у интервјуу Срни да очекује да СДА коначно почне да поштује договорено и да партнери који представљају Бошњаке престану да раде против стабилности и подржавају ставове појединих опозиционих странака у овом дому.

Бурсаћева је истакла да су досадашњи рад овог сазива Дома до комплетирања Савјета министара и усвајања овогодишњег буџета "обиљежиле велике турбуленције" и да се "парламентарна већина формирала од тачке до тачке дневног реда".

АД ХОК КОАЛИЦИЈЕ НИСУ ДОБРЕ НИКОМЕ

Она је рекла да очекује да "коначно схвате да формирање ад хок скупштинских већина, посебно са СДС-ом и ПДП-ом, којима грађани Републике Српске нису дали мандат да их представљају у заједничким институцијама, наноси значајну штету и изразито негативно утиче на стабилност и функционалност свих заједничких органа власти на нивоу БиХ".

"Дакле, очекујем да партнери, конкретно СДА, коначно почну да поштују договорено, као и то да њихов клуб дјелује јединствено, што до сада, у значајном броју ситуација није био случај. Само на тај начин, уз међусобно уважавање и поштовање онога око чега се можемо сагласити, ствари ће и у парламенту и у Савјету министара кретати напријед", поручила је Бурсаћева.

ШТЕТА ЗА СРПСКУ

Осврћући се на посљедице по Републику Српску због чињенице да су СДА и странке окупљене око ње на неким тачкама дневног реда правиле коалицију са СДС-ом и ПДП-ом, Бурсаћева је констатовала да је такво понашање нанијело велику штету Српској.

Она је оцијенила да је нелегитимна већина у Представничком дому која је као неопходну ентитетску већину из Републике Српске укључивала СДС, ПДП и СДА.

"Нелегитимна је јер укључује изборне губитнике из Републике Срспке. Осим што је нелегитимна, таква већина изразито је штетна по интересе Републике Српске и српског народа, што је показао претходни мандат у коме су усвојене десетине неповољних одлука. То се, нажалост, дешавало и у овом мандату јер су, захваљујући поданичком понашању СДС-а и ПДП-а, СДА и друге партије које чине жполитичко Сарајевож могле да остварују своје политичке циљеве. У таквим ситуацијама политичку цијену плаћа Република Српска против чијих интереса, према правилу, дјелују све пробошњачке партије", оцијенила је Бурсаћева.

Она је додала да за такве тврдње има мноштво примјера, али да су измјене Пословника о раду Представничког дома само једна у низу илустрација.

"Измјенама Пословника о раду Представничког дома трајно је нарушена могућност дјеловања и утицаја представника Републике Српске у процесу конституисања и рада сталних комисија", подсјетила је Бурсаћева.

ЦИК И ИЗБОРИ

Осврћући се на избор чланова Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, она је навела да је и тим поступком Представнички дом увео БиХ у безакоње.

"Избором неискусног, нестручног, а истовремено политички директно ангажованог српског кадра у ЦИК-у значајно је нарушен кредибилитет ове институције и већ сада, кроз одлуке у вези са пролонгирањем локалних избора и неке друге, показале су се оправдане сумње у независност и професионалан рад ове институције", истакла је Бурсаћева.

Она је упозорила да је "посебно штетно, и на неки начин, било болно учешће СДС-а и ПДП-а у усвајању Декларације о поштовању жртава фашистичких режима".

"То је скандалозно јер су у овом документу историјски нетачно наведени подаци из наше историје, односно, непримјерено су квалификоване жртве српског народа, Јевреја и Рома, а, такође, и антифашистички покрет. Имајући на уму тежину и штетност доношења оваквих одлука, никог не треба да чуди што стварају неповјерење међу партнерима у власти у заједничким институцијама и озбиљно утичу на функционалност тих институција", рекла је Бурсаћева.

На питање да ли ће расписивање локалних избора за 15. новембар, са изузетком града Мостара, утицати на рад парламента и да ли очекује да ће избори бити одржани, Бурсаћева је рекла да се нада да ће локални избори бити одржани без проблема, да вјерује да се то неће одразити на рад парламента, али да је у БиХ готово немогуће било шта предвидјети.

"Иако је ЦИК у нелегалном саставу, мимо законом предвиђеног временског оквира, пролонгирао локалне изборе за 15. новембар, ми желимо да вјерујемо да ће локални избори бити одржани у том термину. СНСД је партија која никад није заговарала било какво одлагање избора и која и ове изборе спремно дочекује. Друге би требало питати јесу ли за изборе у овој години и у том правцу и иде наша бојазан да је од оваквог ЦИК-а могуће очекивати свакакве одлуке", констатовала Бурсаћева.

Она сматра да је чудно што су избори за Мостар пролонгирани за 20. децембар и истиче да је по ставовима ХДЗ-а евидентно да је за њих спорна одлука ЦИК-а да се избори у овом граду не одржавају кад и у другим локалним срединама.

"Видјећемо хоће ли и на који начин ХДЗ наставити да оспорава ту одлуку, а наш став је да би било добро да се избори у Мостару одрже и да Срби у том граду коначно добију своје легитимне представнике у власти", нагласила је Бурсаћева.

ПРИОРИТЕТИ

Она каже да је могуће да ће одржавање локалних утицати и на рад парламента.

"Није искључено да ће бити тешко доносити одлуке. Увјерена сам да ће се сједнице користити за вођење предизборне кампање. Уколико се сви органи власти и политички актери буду држали својих овлаштења и законског оквира, локални избори не би требало да утичу на рад представничких тијела на било ком нивоу", поручила је Бурсаћева.

Она је додала да је "политички приоритет консолидација повјерења унутар парламентарне већине која је формирала Савјет министара".

"Консолидација повјерења парламентарне већине је неопходна да не бисмо долазили у непотребне, непримјерене и штетне ситуације. Очекујем да пажња и енергија буде усмјерена на законска и друга рјешења којима би се, колико год је то могуће, санирале економске посљедице проузроковане пандемијом вируса корона. Вјерујем, такође, да ћемо на приједлог Савјета министара бити у прилици да разматрамо нека од системских законских рјешења која се односе на препоруке Европске комисије и чијим бисмо доношењем били ближе статусу кандидата за чланство у ЕУ", рекла је Бурсаћева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана