Новаковић Бурсаћ: Рјешења су у поштовању Устава и унутрашњем дијалогу

Срна
Новаковић Бурсаћ: Рјешења су у поштовању Устава и унутрашњем дијалогу

САРАЈЕВО - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да владавине права и функционалности БиХ неће бити уколико не буде поштован Устав и рјешења тражена у унутрашњем дијалогу, а не призивањем страног интервенционизма.

Бурсаћева је истакла да у БиХ није немогуће ускладити унутрашње потребе и принципе са нечим што се зове европски демократски стандарди уколико за то постоји стварна воља најважнијих политичких представника народа и грађана.

Она је рекла да БиХ није једина комплексна земља у Европи, те да се на основу изјава учесника састанака са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, може закључити да међу актерима сазријева потреба уважавања специфичности унутрашњег уређења БиХ које се морају одразити кроз кључне законе, па тако и Изборни.

Потребно је, сматра Бурсаћева, задржати одређени оптимизам, али бити свјестан да једној страни у БиХ одговара задржавање постојећег стања, због чега и до сад није било помака.

-Уз поштовање европских вриједности и усклађивање регулативе ЕУ, кључне ствари на жевропском путуж су владавина права, функционалност земље и њених инситуција - рекала је Бурсаћева.

Она је додала да тога у БиХ неће бити уколико се не буде поштовао сопствени Устав, уважавали основни принципи и било спремности да се рјешења траже кроз унутрашњи дијалог, а не призивањем страног интервенционизма.

-Дани који су пред нама ће показати да ли ће се манифестована воља за проналаском рјешења преточити у конкретна рјешења, прије свега за проблеме у ФБиХ - закључила је она.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел одржао је у претходна два дана низ састанака са политичким лидерима у БиХ и сагласили су се да у наредним седмицама одрже састанак у Бриселу да би разрадили „мапу пута“ којим ће се утврдити приоритетне реформе и политички договори потребни за јачање ЕУ пута за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана