Новаковић Бурсаћ: Неучешће представника РС у раду Парламента реакција на кршење Устава

Срна
Новаковић Бурсаћ: Неучешће представника РС у раду Парламента реакција на кршење Устава

САРАЈЕВО- Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ указала је у расправи о смјени министра одбране БиХ Сифета Поџића да је неучешће представника Републике Српске у институцијама БиХ била реакција на брутално кршење закона и Устава на штету српског народа.

У расправи о смјени Поџића учествовали су посланици СНСД-а Српског клуба, док посланици из Клуба СДС-а, ПДП-а и ДНС-а нису ушли да подрже смјену министра који је једностараним одлуком одгодио заједничку војну вјежбу Оружаних снага и Војске Србије на Мањачи.

-Директно се овом одлуком крши Устав и надлежности везане за спољну политику и за Оружане снаге, а одлука се тиче и спољне политике и Оружаних снага. Међутим, свима је јасна позадина, односно, политички контекст и порука Србији и Републици Српској - рекла је Бурсаћева.

Бурсаћева је појаснила да је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија довољно образложио разлоге за смјену, истичући да та одлука можда није кључно реметилачка али је знаковита.

-Очекујемо да већина колега из ФБиХ неће подржати одлуку из политичких, а не правних и суштинских. Покушаће се нама импутирати блокада институција и разваљивање државе, чему свједочимо протеклих дана - рекла је Бурсаћева.

Она је указала да онај ко темељно не поштује Устав и законе, вољу једног, другог или два конститутивна народа, суштински разваљује темеље на којим БиХ може да функционише.

-Правна и политичка аргументација је на страни оних који се у континуитету позивају на Устав и темељним принципима на којом ова земља треба да функциониште - рекла је Бурсаћева.

Она је подсјетила да је Савјет министра годину дана био опструистан током формирања и да су тада директно кршени рокови без иједног ваљаног разлога.

-Упорно се овдје покушава да неко неком нешто даје. Као даћу вам мало власти ако ми се свиђате или не свиђате, без обзира шта су грађани изабрали. Узећу овог или оног у власт? Да ли је то стварно демократија и начин на који ова земља може да функционише - упитала је Бурсаћева и позвала да сви поштују Устав.

Према њеним ријечима, закон је кршен и приликом избора чланова Централне изборне комисије, Комисије за истраживање стања у правосуђу, а непоштовање стварне воље било којег народа нија пут којим БиХ треба да иде.

Не сматра нормалним, како је рекао, да било ко ко се залаже за БиХ и њену државност прихвата да странци одлучују у највишим судским и политичким тијелима и позива на интервенције странаца.

Она је позвала на смиривање тонова који не долазе од представника и Клуба СНСД-а и Републике Српске, те апеловала да јавност ФБиХ позове своје представнике да се суздрже од тешких ријечи.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић је рекао да нико не може одлучивати како ће радити српски посланици у Парламентарној скупштини, те да су они дужни одговарати само српском народу.

-Нисмо ми овдје дошли у приватну фирму. Нисмо дошли да нас неко вријеђа и назива нас релевантним и нерелевантним - истакао је Стевандић одговарајући на нападе посланика Алме Чоле која је рекла да српски посланици треба да прекину радни однос уколико не желе да рае.

Стевандић сматра бесмисленим Поџићево објашњење да је вјежба одгођена због епидемиолошке ситуације, јер је у вријеме одржавања вјежбе између Оружаних снага БиХ и Војске СДА било много више заражених, а мање вакцинисаних.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић сматра да ова тачка дневног реда може бити поводом да „проговоре о другим стварима“.

-Нико вам не може оспорити да у парламенту браните своју одлуку -рекао је Магазиновић и позвао да се не изговарају тешке ријечи које отежавају животе повратницима.

Посланик ДФ-а Џенан Ђонлагић сматра да одлука о смјени министра Поџића представља политиканство, а да ће гласање за ту њу показати какав кредибилитет имају.

Посланик Наше странке Мирјана Маринковић Лепић навела је да се посланицима ставило на терет да се „легализују праксе које ће довести да се подржавају министри који не раде у складу са својим надлежностима“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана