Новаковић Бурсаћ: Дужност је успротивити се онима који не прихватају одлуке српског народа

Срна
Новаковић Бурсаћ: Дужност је успротивити се онима који не прихватају одлуке српског народа

САРАЈЕВО - Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је данас да посланици СНСД-а имају неспорно права и дужност да се успротиве одређеним структурама у БиХ, које не желе да прихвате одлуке српског народа и односе са Србијом.

Она је навела да је то једини разлог зашто су данас учествовали на сједници Представничког дома како би подржали предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију у његовој одлуци да смијени министра одбране Сифета Поџића, јер је кршећи Закон о одбрани БиХ, једностраном одлуком, одгодио заједничку војну вјежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи.

"Нема потребе да елаборишем уставни основ. Овим је врло јасно послата неприхватљива порука српском народу, Србији и Републици Српској", рекла је Бурсаћева новинарима у Сарајеву.

Она је указала да су поједини посланици данас покушали да избјегну политички контекст тврдњом да одлука предсједавајућег Тегелтије нема ваљано образложење.

"Одлука има ваљано образложење и суштинско утемељење у Уставу и закону. Али тим истим посланицима није сметало да у одлуци о именовању чланова Централне изборне комисије БиХ није било ниједно слово о томе ни којег су занимања. Присуствујемо страшном лицемјерству и избјегавању суочавања са стварним чињеницама, уставним одредбама и непоштовању воље једног народа", појаснила је Бурсаћева.

Шеф Клуба СНСД-а је онима који имају замјерке на плате посланицима из Републике Српске, поручила да Министарство финансија и трезора врло брижљиво и у континуитету прати начин прикупљања индиректних пореза и да се из године у годину свједочи нарушавању баланса, односно отимању позамашних свота новца из Републике Српске.

"Због тога годинама трају судски процеси како би тај новац прикупљен у Српској вратили у буџете наших локалних заједница на начин како је то договорено. Сигурни смо да ми, посланици из Српске, иако је то тешко доказати, плате добијамо управо од грађана Републике Српске, тако да не дозвољавам да ми се то спочитава", навела је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, врло синхронизовано се покушава наметнути прича о криминализацији и конструкцији којекаквих афера, у чему учествују и поједини медији из Републике Српске, да би се скренула пажња са суштинских политичких тема.

"Конструкција афера и њихово подгријавање има за циљ да се отупи фокус наше јавности са ових ствари за које сматрамо да су од темељне важности за све нас у БиХ, посебно нас који долазимо из Републике Српске. За разлику од неких структура у Федерацији БиХ који су на подизање оптужница жкмечалиж да је то удар на бошњачки народ, СНСД подржава тужилаштво Републике Српске и истражне органе у процесу доказивања било чијих криминалних радњи", рекла је она.

Бурсаћева је истакла да СНСД нема намјеру да брани било кога, апострофирајући снажни покушај усмјеравања пажње са онога што је темељни проблем у односима за функционисање БиХ.

Говорећи о приједлогу посланика ХДЗ Николе Ловриновића да уз Поџића буду смијењени и бошњачки министри у Савјету министара Бисера Турковић и Селмо Цикотић, Бурсаћева је навела да ће о томе бити разговара са Ловриновићем.

"Због једностраног приједлога и директног кршења Пословника о раду Предсједништва БиХ и ингеренција Предсједништва, које је једино задужено за вођење спољне политике, сигурно је да је на мјесту број један за смјену министар иностраних послова Бисера Турковић", рекла је Бурсаћева.

Осврнувши се на то што су током расправе на сједници представници Републике Српске упоређивани са нацистима, она је истакла да је то, нажалост, очекивано.

"Нажалост такво је јавно мњење које се усмјерава, што није добар пут за међусобно разумијевање и уважавање", додала је Бурсаћева.

Шеф Клуба СНСД-а навела је да представници опозиције из Републике Српске сматрају, у ужем тумачењу закључака Народне скупштине Српске, да се присуством сједници Представничког дома Парламентарне скупштине крше ти закључци због чега и не учествују у раду сједнице.

"У суштинском тумачењу закључака Народне скупштине сматрам да их нисмо прекршили, међутим, има тумачења у Републици Српској да је ово њихово понашање некакава тиха подршка министру Поџићу. Не желим да калкулишем на ту тему. Они су се изјаснили и изнијели своје ставове", додала је Бурсаћева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана