Новаковић Бурсаћ: Додик хтио укључити Џаферовића и Комшића у набавку “спутњика ве”

Срна
Новаковић Бурсаћ: Додик хтио укључити Џаферовића и Комшића у набавку “спутњика ве”

САРАЈЕВО - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да се Република Српска окренула и договору са Русијом за набавку вакцине “спутњик ве” и да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик хтио да у ту набавку укључи и друга два члана Предсједништва, али да није добио одговор.

Бурсаћева је навела навела да тренутно нема никога ко би могао бити проглашен одговорним због тога што на нивоу БиХ није набављена вакцина против вируса корона.

“У Републици Српској почела је иницијална вакцинација здравствених радника, активности се одвијају и даље”, рекла је Бурсаћева и додала да је у постојећем законском оквиру у Српској дозвољено и могуће законито набављати вакцине.

Према њеним ријечима, не постоји ништа што спречава и Федерацију БиХ /ФБиХ/ да приступи преговарачком поступку за набавку вакцина.

“Мале земље су преварене у овом тренутку. Повјеровале су у међународну солидарност и функционалност механизама попут жКоваксаж. Ми смо задржали неки здравствени систем који је социјално оријентисан, заснован на солидарности”, рекла је Бурсаћева за Н1.

Она је указала на чињеницу да је вакцина роба и да су се велики произвођачи, трговци, очито почели тржишно оријентисати, а не солидарисати.

Према њеним ријечима, БиХ је на нивоу Савјета министара и преговорима који су вођени испоштовала све, а очито је да су се произвођачи усмјерили на неке друге купце који су могли више да плате.

Говорећи о руској вакцини, Бурсаћева је навела да неки политички субјекти некада више слушају шаптаче око кругова и амбасада, а не провјере.

“За нас који долазимо из медицине, имате научни часопис жЛансетж. Када је он објавио позитивно мишљење о жспутњику веж, то је за нас нешто о чему се даље не преговара”, рекла је Бурсаћева.

Бурсаћева је као прешокантну оцијенила изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић након што је предсједник Србије Александар Вучић донирао вакцине “АстраЗенека” БиХ.

“Тако малициозно говорити о жАстра Зенекаж вакцини и зашто неко од нас мисли да је значајнији од становника Индије, Кине или афричких земаља? Лоше особине се исказале”, истакла је Бурсаћева.

Он је оцијенила да је Вучић показао да је Србија земља која има државничку традицију, а за његов гест је рекла да је гест крајње добре намјере према сусједној земљи.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана