Новаковић Бурсаћ: ЦИК директно крши сопствено Упутство

Срна
Foto: АТВ

БАЊАЛУКА - Стриктним упутством о начину гласања, ЦИК је очито имао намјеру да предуприједи могућност означавања листића различитим начинима гласања на више мјеста.

Занемаривањем јасног упутства о начину гласања, ЦИК директно крши сопствено Упутство, рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат СНСД-а у Дому народа.

Она сматра да се суштина проблема данашње одлуке ЦИК-а о избору делегата у Дом народа може дефинисати у три нивоа, међу којима је први правни - због кршења Изборног закона и Упутства о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ.

Бурсаћева је навела да је други, политички ниво, односно да је ријеч о испуњавању политичких задатака и супротстављању вољи Народне скупштине, а трећи логички ниво - јер су очигледну намјеру да се нешто поништи прогласили супротном, односно вољом да се нешто подржи.

Бурсаћева сматра да се ЦИК одлуком да се фамозни гласачки листић прогласи важећим супротставио републичком парламенту, који је усвојио извјештај комисије за избор и именовање о избору делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине квалификованом већином.

“За извјештај о резултатима гласања у Комисији за избор и именовања Народне скупштине гласали и посланици СДС-а и Листе за народ и правду, док су посланици из ПДП-једини били против”, рекла је Бурсаћева.

Она је напоменула да се делегати у Дом Народа бирају посредно у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини ФБиХ, а да је ЦИК у претходном мјесцу донио упутство којим је ближе описан поступак спровођења посредних избора.

Бурсаћева је на “Фејсбуку” написала да је ЦИК стриктним упутством о начину гласања очито имао намјеру да предуприједи могућност означавања листића различитим начинима гласања на више мјеста, јер би се, да је остављено на вољу народним посланицима, отворило широко поље директне контроле начина гласања.

“Упутством је прописано да ће, у случају повреде поступка посредног избора у Народној скупштини, ЦИК поништити изборе и наредити понављање продедуре избора делегата у оном дијелу поступка избора гђе су повреде учињене, што значи да, уколико и сматрају да је нешто погрешно утврђено, као мјеру на располагању имају само понављање процедуре”, навела је Бурсаћева.

Бурсаћева је указала да, чак и уколико су сматрали да је на гласачком листићу неправилно утврђена /не/исправност, дужни су били да наложе Народној скупштини Републике Српске понављање процедуре уз предузимање одговарајућих мјера, а не да се својевољно и погрешно упуштају у утврђивање /не/исправности листића.

Она је напоменула да су цјелокупна генеза и рад актуелног сазива ЦИК-а показали њихову потпуно јасну политички позадину коју чине странке СДА, СДС, ПДП и ДФ.

Према њеним ријечима, то је видљиво из кршења процедура приликом избора, јасне и доказиве политичке позадине чланова изабраних током 2020. године, доношења неправних одлука о дјелимичном поништењу избора у Добоју и Сребеници, као и доношења неправне одлуке о фамозном контролном бројању гласова за предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана