Новаковић Бурсаћ: Бошњачка страна спремна да живи у метежу

Срна
Новаковић Бурсаћ: Бошњачка страна спремна да живи у метежу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Делегат Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да је отпор преузимању потпуног суверенитета у БиХ из руку странаца био логичан, јер бошњачка страна чека да неко у њено име овдје уреди ствар по унитаристичким жељама.

"Из снажног отпора преузимању потпуног суверенитета у БиХ из руку странаца који се може јасно видјети по реакцијама бошњачке политичке и медијској сцене могу се логични закључци из наоко нелогичне ситуације", навела је Бурсаћева.

Она је додала да неупућенима у збивања у БиХ у протеклих двадесетак година може изгледати нелогично то да странке које се декларативно залажу за јачање државе, суверенитет и интегритет БиХ, не желе да преузму одговорност за ту исту земљу из руку странаца.

"Међутим, када се аналаизирају ефекти интервенција странац, које су све одреда ишле на руку испуњавању жеља и циљева бошњачко-муслиманске стране, њихов отпор усвајању предложег споразума је јасан и логичан", навела Бурсаћева.

Она је указала да отпор и неприхватање споразума о пуном суверенитету, који је партнерима у власти на нивоу БиХ понудио лидер СНСД-а Милорад Додик, на чистац изводи још неколико ситација.

"Док се лажно куну у Дејтонски мировни споразум, неки у овој земљи једноставно не прихватају њену структуру, постојање три конститутивна народа и све оно што су наше историја и реалност, него су спремни да продукују и живе у метежу чекајући да неко у име њих овдје уреди ствар по унитаристичким жељама", истакла је Бурсаћева.

Она је оцијенила да то свакако није формула за успјех ниједне сложене заједнице, па ни БиХ.

"Остаје нада да ће се у бошњачком корпусу појавити довољно разума, храбрости и прагматичности, како би се са представницима друга два конститутивна народа тражила одржива рјешења. Свако друго понашање је надање које ће неће никад претворити у радовање", навела је Бурсаћева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана