Новац за изборе под знаком питања

Ведрана Кулага
Новац за изборе под знаком питања

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ званично је прихватањем плана набавке гласачких листића и осталог материјала почела припрему терена за одржавање локалних избора у октобру ове године, а на јучерашњој сједници отворена је прича о проблемима, прије свега финансијске природе, који би могли да се појаве у изборном процесу.

Нова изборна трка за градоначелнике, начелнике и локалне скупштине у Републици Српској и ФБиХ треба да почне у првим данима маја, када ЦИК БиХ мора, у складу са изборним правилима, да распише локалне изборе на којима ће десетине хиљада кандидата јурити гласове бирача у октобру.

Рачунице показују да ће за спровођење локалних избора бити потребно око девет милиона марака, од чега око 4,1 милиона треба да буде одобрен у буџету институција БиХ за 2020. годину, који још није усвојен, а остатак у буџетима локалних заједница у Српској и ФБиХ за ову годину.

Чланови ЦИК-а јуче су дали зелено свјетло за први дио набавки потребног материјала, а које су договорене још лани и уврштене у буџетски захтјев те институције за 2020. годину. У првом пакету биће покренути поступци за штампање и паковања гласачких листића, услуга поштанске доставе изборног материјала, штампања и паковања изборног материјала те материјала који је неопходан за рад на терену бирачким одборима.

Представници надлежних служби на сједници ЦИК-а су поручили да морају започети неке важније набавке, чија вриједност премашује 50.000 марака и које знају да потрају. За набавку, штампање и паковање гласачких листића потребно је, према њиховој рачуници, а на основу трошкова из ранијих изборних циклуса, око 1,3 милиона марака, а остале потрепштине крећу се у износима од 60.000 до 250.000 КМ.

Поједини чланови ЦИК-а указали су јуче на чињеницу да буџет институција на нивоу БиХ још није усвојен, уз опаску да не треба бити у овом моменту ни птица злослутница, али да морају добити одговоре на одређена питања од надлежних институција на том нивоу власти.

Једно од питања која су се могла чути током сједнице јесте шта ако се нико не јави на тендер за набавку гласачких листића или појави само понуђач који тражи више новца него што је планирано за те намјене. И овај пут су, како је речено, пред великим изазовом.

- На сједници су одобрене набавке да би се на вријеме стигло урадити све што је потребно. Одабране комисије треба да почну са припремом тендера за набавку потрепштина. Имајући у виду да буџет БиХ за ову годину још није усвојен, тендери ће садржавати одредбу у смислу да ће уговори бити потписани тек када се то деси - рекао је саговорник “Гласа” из ЦИК-а БиХ и подсјетио да је на снази за сада до краја марта, а због непостојања буџета, одлука о привременом финансирању.

У плану је, како је рекао, да ће у наредним данима покушати да се састану са члановима колегијума Представничког и Дома народа у Парламенту БиХ да би разговарали о новцу који је потребан за изборе, измјенама закона те свим проблемима који се могу појавити на терену.

- Потребно је рашчистити и одређене ситуације, као што је шта и ако буду обезбијеђена средстава, расписан тендер, а не јави се нико или јави неко ко жели далеко више новца. На сједници је наведено да је то у неким државама системски ријешено да листиће штампају домаће агенције, које штампају новац, маркице и слично. То би могли да раде и службени гласници БиХ и ентитета. Комисији задуженој за спровођење избора у неким земљама дата је и могућност кредитног задужења код комерцијалних банака - закључио је наш саговорник.

Према Изборном закону БиХ локалне заједнице, између осталог, дужне су да из буџета издвоје новац за накнаде члановима изборних комисија, као и за накнаде бирачких одбора. У Министарству финансија и трезора БиХ су раније казали да БиХ може донијети посебну одлуку о расходима који нису били предвиђени буџетом из претходне године.

У Републици Српској су без буџета у ову годину ушле три општине, односно Теслић, Билећа и Костајница.

Апликације

Чланови ЦИК-а БиХ на јучерашњој сједници су дискутовали и о потреби да, гдје год је могуће, буде унапријеђен изборни систем и буду уведене опције које су доступне на основу модерних технологија. Најозбиљнији приједлог је да буде израђена апликација за регистрацију бирача који гласају путем поште и у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ и за акредитацију посматрача на изборима. Презентоване су и информације са састанка који је ове седмице организовала Делегација ЕУ у БиХ, а на којем су учествовали представници политичких партија у БиХ и члан ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана