Новац ММФ-а у магли

Вељко Зељковић
Новац ММФ-а у магли

САРАЈЕВО - Како ствари стоје, и након посљедњег састанка који је предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија одржао са резидентним представником ММФ-а у БиХ Ендрјуом Џуелом нејасно је да ли ће и када доћи до новог кредитног аранжмана БиХ са овом међународном финансијском организацијом.

Коментаришући детаље овог састанка који је одржан у оквиру редовних прољећних састанака ММФ-а и Свјетске банке са представницима власти БиХ, Џуел је у писаној изјави за “Глас Српске” тек кратко навео да ће ММФ, као сљедећи корак, сагледати напредак који су власти БиХ оствариле у погледу реформи које је особље ММФ-а препоручило у оквиру недавних консултација по члану четири.   

Нови кредитни аранжман, који БиХ већ мјесецима безуспјешно покушава да склопи са овом међународном финансијском институцијом како би дошла до неопходног новца за сузбијање негативних посљедица пандемије вируса корона, запео је јер је ММФ као услов за добијање новца поставио спровођење одређених законских реформи на нивоу БиХ.

Од власти је затражено успостављање јединственог регистра рачуна физичких лица, али и усвајање Закона о електронском потпису и закона из области енергије на заједничком нивоу.

Ови приједлози су одмах на почетку наишли на неодобравање како власти у ФБиХ, тако и у Републици Српској, из које су истакли да се ради о још једном покушају преноса надлежности. Тегелтија је након овог састанка изјавио да ће, уколико ММФ убрзо не отвори преговоре да БиХ добије нови аранжман, затражити од директора те међународне финансијске институције да их директно покрене, јер је, како је истакао, недопустиво да се о томе не разговара.

- Жао ми је што су прошла три и по мјесеца, а ММФ није отворио преговоре са БиХ и то је, по мом мишљењу, највећи проблем. Ми смо инсистирали на томе да аранжман мора да се настави и да је БиХ опредијељена да до њега дође - поручио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана