Новац из дијаспоре спас од колапса

Вељко Зељковић
Новац из дијаспоре спас од колапса

Сарајево - Сваког мјесеца у БиХ у просјеку уђе око 200 милиона марака које грађани на привременом или сталном раду у иностранству путем званичних канала пошаљу својој породици, родбини или пријатељима.

Према подацима Централне банке БиХ, у првом кварталу ове године поменуте новчане дознаке из иностранства износиле су скоро 586 милиона марака и уколико се овај тренд настави, оне би могле бити на нивоу прошлогодишњих, када су ови финансијски трансфери за становништво износили више од 2,6 милијарди марака.

Радило се о рекордној своти новца која је током једне године ушла у БиХ. Она је, примјера ради, у односу на 2012. годину била већа за више од 500 милиона марака.

Економски аналитичар Фарук Хаџић сматра да ће ове дознаке из иностранства из године у годину бити све веће јер, како је објаснио, и све више људи проналази посао ван граница БиХ.

Он је увјерен како би домаћа економија одавно колабирала да оволики новац, негдје око десет одсто бруто друштвеног производа, не долази из иностранства.

- Ове дознаке држе нашу економију, јер сав овај новац касније одлази на потрошњу, што се онда рефлектује и на повећање стопе прикупљених пореза. Ако се зна да потрошња чини готово 80 одсто БДП-а, онда је сасвим јасно шта ове иностране дотације значе за БиХ и стабилност њене економије, али шта оне значе и за саме грађане и њихов животни стандард, посебно ако се зна да је просјечна плата у БиХ негдје око 870 марака - рекао је Хаџић.

С њим се слаже и члан Удружења економиста Републике Српске СЊОТ Предраг Дудуковић који наводи да су ове дознаке вјероватно далеко веће од званично приказаних.

- Мислим да су оне много веће, јер доста овог новца у земљу уђе мимо банака и званичних финансијских токова. Оно што је више него очигледно јесте да оне одржавају живот у БиХ, али су и сваке године све веће, јер све више људи одлази ван земље и онда шаље новац својим ближњим како би могли преживјети - наводи овај економски аналитичар.

Хаџић и Дудуковић, међутим, упозоравају да читава ова прича има и своју тамну страну, јер из земље одлазе млади и радно способно становништво.

- Све ово негативно утиче на демографску слику БиХ, пад наталитета, повећање броја пензионера, али најпоразније је што међу онима који одлазе има доста младих који би требало да буду носиоци развоја једне земље - нагласио је Хаџић додајући да би у једном тренутку могло доћи и до пада ових уплата, јер они који су отишли неће имати коме да шаљу новац.+++

Њемачка

Према подацима које је недавно објавила Централна банка Њемачке, грађани који живе и раде у овој земљи су само током прошле године на рачуне у БиХ уплатили око 180 милиона марака. Према неким изворима, у Њемачкој живи скоро 200.000 грађана из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана