Нова методологија проширења ЕУ на западни Балкан

Tanjug
Нова методологија проширења ЕУ на западни Балкан

СТРАЗБУР - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће наредних шест мјесеци бити кључни за односе ЕУ и западног Балкана и најављује да ће Европска комисија за пар недјеља изаћи са новом методологијом проширења.

Урсула фон дер Лајен је током представљања приоритета хрватског предсједавања у Европском парламенту у Стразбуру позвала ЕУ да одржи моментум када је реч о западном Балкану.

 - Ако желимо да самит ЕУ Западни Балкан у Загребу буде успјешан морамо сада да урадимо наш домаћи задатак. Зато ћемо представити нашу методологију проширења за пар недеља да бисмо разговарали о неопходној модернизацији, а првенствено дали нашим пријатељима на Западном Балкану преспективу за почетак приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом - поручила је фон дер Лајен.

Оцијенила је да управо Хрватска, која је преузела шестомјесечно предсједавање Савјетом ЕУ, зна боље од многих шта значи снага европске перспективе, колико далеко та перспектива може одвести земљу у погледу трансформације система и економије, али и шта је то добро што ЕУ може да уради својим ангажманом и инвестирањем у региону западног Балкана.

Европски посланик Андор Дели изјавио је да се Европска унија у посљедње вриеме понашала као зла маћеха према западном Балкану, али да, упркос томе, грађани тог региона и даље воле и подржавају европску идеју.

Дели, посланик мађарског "Фидеса", је истакао да је питање проширења ЕУ веома важно и поручио Хрватској да је пред њом задатак да убеди оне чланице ЕУ које се противе тој идеји у супротно.

- Такође треба да обновите повјерење у земаљама кандидатима на западном Балкану да улазак у ЕУ није само далека шаргарепа на веома дугом штапу - рекао је Дели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана