Нова блокада води “Електропренос БиХ” у агонију

Ведрана Кулага
Нова блокада води “Електропренос БиХ” у агонију

БАЊАЛУКА - “Електропренос БиХ” је готово двије године блокиран јер нема политичке сагласности за избор новог руководства, што је заледило на рачуну и око 170 милиона марака за инвестиције, а у компанији очекују да ће посао кренути набоље и да ће већ од идућег мјесеца многе ствари доћи на своје мјесто.

“Електропренос” је једина заједничка компанија Српске и ФБиХ која је на танком леду још од 2018. године, када је директору Мати Жарићу истекао мандат. Бошњаци су у управи тог предузећа блокирали све процесе јер нису сагласни да Жарић остане на функцији иако је конкурсна процедура завршена и предложено да он, као прворангирани кандидат на конкурсу, и даље води “Електропренос”.

Таква слика резултирала је тиме да предузеће не може да ради на инвестицијама ни да прима нове раднике, који су му пријеко потребни јер је добар дио садашњих запослених на корак до одласка у пензију.

Премијери Републике Српске и ФБиХ Радован Вишковић и Фадил Новалић договорили су се половином маја о деблокади рада те заједничке компаније и плану спровођења инвестиција у том предузећу у наредном периоду. Тада је договорено да ће органи компаније за пренос електричне енергије, као што су  Скупштина акционара, Управни и Надзорни одбор, спровести потребне процедуре за верификацију договара и омогућити њено функционисање те реализацију важних инвестиционих пројеката.

То је за “Глас Српске” потврдио и Жарић, који је присуствовао том састанку у Добоју. Жарић каже да ће одређене сједнице органа компаније бити одржане у току ове седмице.

- Постоји договор да неке ствари крену. Прво сада са инвестицијама, а онда разговори о кадровима и другим отвореним питањима. До 15. јуна би ствари требало да буду доста јасније. Мислим да овај пут не би требало да се поново појаве проблеми јер је видљива воља да се крене напријед и да се ради - истакао је Жарић.

О инвестиционом плану за ову годину, потврдио је, биће ријечи у четвртак.

- Битно је да се кренуло, да новац не лежи на рачунима - рекао је Жарић.

Додао је и да мјесецима имају проблема са радницима, јер их је већ више од 100 отишло у пензију, а многи други су све ближе томе.

- У овом моменту могли бисмо да примимо од 50 до 60 електричара без проблема - рекао је Жарић.

Рад компаније “Електропренос” дефинисан је путем оперативних подручја Бањалука, Мостар, Сарајево и Тузла, у оквиру којих су теренске јединице од Бихаћа до Требиња.

Мандати

Мандати у “Електропреносу БиХ” су истекли и члановима Управног одбора и управе, у којој су по два Србина, Хрвата и Бошњака, а за њих не може бити спроведен конкурс док не буде именован генерални директор. До проблема је дошло због политичких трзавица у ФБиХ и истрајавања у намјери да Бошњак дође на чело те компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана