Носовић и Мркајић у борби за превласт у Савезу логораша Републике Српске

Ведрана Кулага Симић
Носовић и Мркајић у борби за превласт у Савезу логораша Републике Српске

БАЊАЛУКА - Турбуленције у републичком Савезу логораша додатно су ојачале након што је за недјељу заказана сједница Скупштине на којој би требало да буду потврђене одлуке о искључењима из те организације, а што је, између осталог, био и разлог подјеле чланства на двије струје.

Кап која је прелила чашу и увела Савез, као једну од организација које су проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, у ванредну ситуацију било је искључење удружења логораша из Лакташа, Брода и Модрича из Савеза, од којих је бродско удружење једно од три удружења оснивача Савеза.

Јаз је продубљен кад је донесена одлука о искључењу и Удружења логораша сарајевско-романијске регије, на чијем челу је Слободан Мркајић, који је изабран и за предсједника Скупштине Савеза, а кога је Предсједништво, уз подршку предсједника Савеза Анђелка Носовића, касније смијенило са те позиције, што је, како сматра дио чланства, потпуно незаконито.

Револтирани тим дешавањима, на ванредној сједници Скупштине Савеза којој је предсједавао Мркајић изгласана је, како тврде, смјена Носовића са позиције предсједника и донесена одлука о именовању повјереништва које ће водити и заступати Савез до изборне скупштине која је планирана за 17. септембар.

Њихове одлуке, с друге стране, не признаје Носовић који је у петак за “Глас” потврдио да је у недјељу заказана сједница Скупштине Савеза на којој ће бити потврђено разрјешење Мркајића са мјеста предсједника, што је изгласано на сједници Предсједништва организације 11. јуна. Уз то, како је рекао, биће изабран нови предсједник Скупштине, потврђене одлуке о искључењу удружења из Лакташа, Брода и Модриче те разматран приједлог за измјену и допуну Статута.

- Искључени члан не може да обавља функцију предсједника Скупштине. У Савезу је нормална и радна атмосфера, а људи су заинтересовани да буде ријешен тај проблем јер Мркајић већ дуже вријеме не само да није радио за Савез него супротно, да би га довео у стање да не може да функционише - истакао је Носовић који каже да је за потврду смјене потребна натполовична већина присутних делегата.

Мркајић, с друге стране, одбацује оптужбе и тврди да је Носовић тај који је подијелио Савез, искључује оне који су га основали и који има подршку групе која с њим преправља Статут организације како њима одговара.

- Подијелио је Савез, а прича да сам ја то урадио. Рекао сам да ћу га спојити. И спојићу га - истакао је Мркајић те додао да је одређена документација у Министарству унутрашњих послова.

За Носовића каже да је бивши предсједник и човјек који не жели да положи рачуне.

- Заказана је изборна скупштина, али он се “вади” на све да би опстао, како не би полагао рачуне. Идемо све по закону и Статуту. Изборна скупштина је 17. септембра, а он може да заказује своју скупштину када хоће. Имамо већину. Заклео сам се да ћу вратити Посавину у Савез. Ујединићу све, а избацити њега и особе које су му помагале - закључио је Мркајић.

Први сукоб

Први сукоб настао је у Савезу логораша Републике Српске још у септембру 2019. године, када је биран насљедник дугогодишњег предсједника овог удружења Бранислава Дукића. Анђелко Носовић је тада изабран за предсједника, али је његов противкандидат Ане Михајлов то оспоравао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана