Ношење маске у ФБиХ и на отвореном ако нема одстојања од два метра

Срна
Ношење маске у ФБиХ и на отвореном ако нема одстојања од два метра

САРАЈЕВО - Кризни штаб Федералног министарства здравства донио је наредбу у којој се наводи да је обавезно ношење заштитних маски у затвореном јавном простору на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/, али и на отвореном ако не постоји могућност одржавања физичке дистанце од два метра између особа.

У наредби која је донесена након укидања стања несреће у ФБиХ, а чија примјена почиње од недјеље, 31. маја, наводи се да је дозвољено јавно окупљање људи на одређеном простору, али под условима да нема више од 100 људи у затвореном простору, као ни више од 300 на отвореном.

"Сва окупљања унутар ограничења морају се одвијати у простору који омогућава физичку дистанцу од најмање два метра између особа, али то се не односи на чланове истог домаћинства", саопштено је из Федералног министарства здравства.

У наредби се наводи и да је за вријеме окупљања неопходно да се људи придржавају свих препорука које је донио Завод за јавно здравство ФБиХ, а које се односе на хигијенско-епидемиолошке мјере и то све како би се смањио ризик од заразе вирусом корона, те заштитило лично, али и здравље других.

"Посјете у установама социјалне заштите за збрињавање и смјештај старијих лица, одвијају се у вањском простору, максимално двије особе у посјети, уз обавезно одржавање физичке дистанце и ношење маски. Осим тога, дозвољено је и пријем нових штићеника у установама социјалне заштите уз услов да су претходно провели 14 дана у изолацији и тестирани на вирус корона који је потребно да буде негативан", истиче се у наредби.

Кризни штаб Федералног министарства здравства донио је Наредбу и одређене препоруке које су обавезујуће за кризне штабове кантоналних министарства здравства, здравствене установе и приватну праксу, те правна и физичка лица.

Наредба се доноси с роком важења од 14 дана рачунајући од дана почетка примјене који је 31. мај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана