Њемачка амбасада у Сарајеву почела издавање виза: Објавили ко има приоритет

ГС
Њемачка амбасада у Сарајеву почела издавање виза: Објавили ко има приоритет

Њемачка амбасада у БиХ објавила је информацију према којој одјел за визе у Сарајеву постепено почиње поново радити са странкама.

 

 

Како наводе, подношење захтјева је најприје могуће за сљедеће категорије:

- спајање породице

- стручни кадар и висококвалификовани кадар чије је упошљавање нужно у економском погледу и чији се посао не може пролонгирати или обављати у иностранству

- студенти чији се студиј не може у потпуности реализирати из иностранства

Систем за заказивање термина је од данас, наводе, поново активан за наведене категорије. То важи и за листу чекања за спајање породице (спајање брачних другова, у Њемачкој регистрованих истосполних партнера и спајање дјеце):

"Ако вам је амбасада прије 18. марта 2020. године издала визу у сврху једне од наведених категорија, а која је истекла и није била искориштена, јер исту нисте могли користити због уведених мјера ограничења путовања усљед Цовида-19, онда постоји могућност да до 5. аугуста 2020. године поднесете бесплатни неформални захтјев за ново визирање пасоша. Захтјев можете искључиво са скенираном копијом ваше истекле визе послати путем поште (Њемачка амбасада Сарајево, Одјел за визе, Скендерија 3, 71000 Сарајево) или на е-маил адресу: неу-виса@сарј.дипло.де. Није потребно да у наведену сврху лично долазите у амбасаду. Амбасада задржава право да у датом случају затражи додатну документацију. Након провјере захтјева, бит ћете обавијештени", саопћено је.

Напомињу да истекле визе чије кориштење није било онемогућено због мјера ограничења путовања усљед Цовида-19, не могу бити узете у обзир.

"Ако сте већ имали термин, Одјел за визе ће директно конктактирати подносиоце захтјева којима је у сврху спајања породице већ додијељен термин. Упити по том питању нису потребни. Подносиоци захтјева за визу, који спадају у категорије у којима се слободно могу регистровати за термин без листе чекања и који су изузети од мјера ограничења путовања, се моле да закажу нови термин. Подносиоци захтјева за визу, који спадају у све остале категорије, за које још увијек не важе изнимке од мјера ограничења путовања, до даљњег немају приступ систему за регистрацију термина. Одјел за визе ће правовремено информисати о измјенама у начину рада", кажу у Њемачкој амбасади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана