Његовање културе сјећања важно да се зло не понови: Промовисана књига Милана Љепојевића

М.В.
Његовање културе сјећања важно да се зло не понови: Промовисана књига Милана Љепојевића

БАЊАЛУКА – У Академији наука и умјетности Републике Српске данас је промовисана књига "Истина о геноциду и злочинима" аутора Милана Љепојевића, а говори о страдању Срба, Јевреја и Рома у Независној држави Хрватској.

Додаје да књига има 640 страна а обим дјела говори о геноциду и злочину  који је почињен над недужним људима.

-  Сам наслов говори о садржају књиге, о геноциду који се десио над Србима, Јеврејима и Ромима учињен у НДХ  и злочинама који су настављени све до данас -   рекао је  Љепојевић.

Према његовим ријечима, над дјецом су учињена гнусна недјела.

- У књизи имамо имена погинуле дјеце са подручја БиХ, тачније 8.030 имена дјеце до 14 година, страдала у јасеновачким  логорима, од тога на Козарска Дубица и Градишка отпада око 5.500 хиљада. Ово није потпун списак, само је то један дио, јер нисмо дошли до потпуног списка – рекао је Љепојевић.

Према његовим ријечима, његовање културе сјећања важно је да се зло не би поновило, а  не из неке осветољубивости. Нека села су напуштена као његово родно село.

- За моје поткозарско село Милошево брдо  у овој књизи имају 152 имена дјеце до 14 година, а данас у школи гдје сам ја учио прва слова нема ниједног дјетета  - рекао је Љепојевић  и додао ако се зло не евидентира, обично је правило да се оно понови.

Један од рецензената књиге Милан Благојевић казао је да ова књига документаристичко дјело подијељено на шест цјелина, гдје се издвајају два дијела.

-  Посебно је значајна цјелина о монструозном злочинима  над дјецом у логорима  Јастребарско, Сисак и Јасеновац током Другог свјетског рата у НДХ,  а други дио је онај посвећен диктаторском и тиранском систему владања развијеном у БиХ, од потписивања Дејтонском мировног споразума до данас  који је диктатура ОХР- изма - рекао је Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана