Ништа од социјалне карте до краја јуна

Маријана Миљић Бјеловук
Ништа од социјалне карте до краја јуна

БАЊАЛУКА - Иако је премијер Српске Радован Вишковић најавио да ће Српска коначно добити социјалну карту до краја овог мјесеца, то се неће десити, а нови рок до када би Република требало да добије тај важни документ надлежни се не усуђују да прогнозирају.

Вишковић је у фебруару рекао да ће Српска добити социјалну карту до краја јуна, док је министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић најавио да ће након израде тог документа бити уведена и категорија енергетски заштићеног купца, односно субвенције за угрожене категорије када је у питању потрошња струје.

- Влада Српске је спремна за рјешавање питања енергетски заштићеног купца, а у току је израда социјалне карте, без чега га није могуће дефинисати - рекао је Ђокић.

О изради социјалне карте у Српској прича се скоро 15 година, а конкретнији послови урађени су тек у јануару, када је Влада Републике Српске именовала радну групу за израду тог важног документа коју чини осам министара у Влади. На челу те радне групе је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић. Њихов задатак је да, заједно са члановима Интерресорне радне групе за израду нацрта закона о социјалној карти, која је именована раније, предузме све потребне активности у сврху израде социјалне карте Републике Српске.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС пребројали су шта је до сада урађено о питању израде тог документа и за шта је задужен који од ресора. Подсјетили су да је Влада у фебруару усвојила информацију о покретању пројекта израде социјалне карте Републике Српске.

- Развојем информационог система - регистра социјалне карте, као и доношењем закона о социјалној карти, успоставила би се база социјално-економског статуса појединца корисника одређеног права и с њим повезаних лица, начин обједињавања, садржина, коришћење и чување података, формирање и просљеђивање нотификација са другим информационим системима - казали су "Гласу" у Министарству здравља.

Подсјетили су и да ће пројекат израде социјалне карте Републике бити реализован кроз три фазе и то анализу постојећег стања у областима релевантним за израду социјалне карте и израда приједлога пројектног задатка техничког рјешења. Друга фаза је успостављање интероперабилног информационог система, док је посљедња аутоматизовање спровођења управних поступака у информационом систему за социјалну карту.

- Упоредо са другом фазом, планиран је и завршетак нацрта закона о социјалној карти - казали су у Министарству здравља.

У даљем одговору ресорног министарства наведена су и задужења других ресора у Влади РС који су укључени у израду социјалне карте.

Тако су министарства здравља те рада и борачко-инвалидске заштите задужена да приступе идентификацији свих надлежних органа који воде управне и друге поступке или посједују податке релевантне за израду социјалне карте, док је ресор за финансије задужен да обезбиједи новац за израду приједлога пројектног задатка.

- Министарство здравља и социјалне заштите је прикупило повратне информације о регистрима којима располажу органи, а који посједују податке релевантне за израду социјалне карте - наводе у ресору на чијем челу је Ален Шеранић.

Наглашавају да је успостављање социјалне карте обиман и сложен посао анализе, пројектовања, израде законског рјешења, али и комплексно повезивање података који нису искључиво из система социјалне заштите, већ и други подаци о социјално-економском статусу појединца.

- То треба да омогући и праћење ефеката мјера у систему социјалне заштите, али и другим системима, као и боље планирање, равноправнију расподјелу и усмјеравање средстава онима којима је најпотребније - казали су у Министарству здравља.

Укључена и Свјетска банка

Недавно је одржан и састанак радне групе за израду социјалне карте са консултантима Свјетске банке, која је понудила техничку помоћ Влади Републике Српске са укључивањем својих консултаната ради договора динамике и начина даљег рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана