Ништа од продаје рудника Љубија

Ведрана Кулага
Ништа од продаје рудника Љубија

Бањалука - Народна скупштина РС јуче није подржала одлуку Владе о продаји већинског пакета акција у Рудницима жељезне руде "Љубија" Приједор "Израел инвестмент групи".

За продају је гласало 39 посланика, против 34, а седам је било уздржано. Кључним се испоставило противљење ДНС-а који се није придружио партнерима у владајућој коалицији СНСД-у и СП-у, те одлука коалиције "Домовина" да буду уздржани.

"Израел инвестмент група" је за 64,99 одсто акција "Љубије" понудила 92 милиона, а "Арселор Митал" 63,3 милиона КМ. Гласало је 80 посланика, а у том моменту у скупштинској сали нису била двојица из СДС-а и један из ПДП-а.

Предсједник РС Милорад Додик оцијенио је да је одлуком Народне скупштине оштећена Српска и да ће то видјети и они који нису гласали за приједлог Владе и јавност.

- Међутим, од накнадне памети нећемо имати пуно користи. Биће занимљиво анализирати ко је и зашто гласао како је гласао и ко је гласао за интересе "Арселор Митала", а не Српске у руднику "Љубија". Још раније сам рекао да се нећу осјећати ни као побједник ни као поражени какав год био исход гласања - нагласио је Додик и додао да је "Израел инвестмент група" нудила и више новца и боље услове и планове за развој "Љубије".

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је послије гласања да су цијели поступак у вези са продајом водили транспарентно и да је израелска компанија дала бољу понуду.

- Ово је била прилика за развој РС. Хвала посланицима који су препознали ту велику развојну шансу. Када неко понуди 92 милиона за акције и за мртво предузеће то је требало свима да значи много, али није. Српска остаје без инвестиција и нових радних мјеста. Мислим да је ово против интереса РС и да смо добили штетну одлуку за нас, али ваља и са њом живјети. Поносан сам на оно што је Влада урадила. Видјећемо који су нам модели на располагању. Један је сигурно да се иде са продајом путем берзе - рекао је Ђокић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, који је био уздржан на гласању, казао је да сада сви треба да спусте лоптицу, јер је у ову причу унесено превише емоција.

- На Влади је да направи нове приједлоге. Што се тиче сарадње, ако коалиција падне на једном различитом гласању, не заслужује да буде коалиција - рекао је Чубриловић.

Посланици опозиције су током расправе упозоравали власт да њихови потези нису добри и да неће донијети ништа добро, те да су против продаје природних ресурса. Најоштрији је био посланик НДП-а Драган Чавић, који је нагласио да директор израелске компаније Евгениј Зотов и његова компанија нису могли ни да конкуришу за куповину акција јер су у сукобу интереса. Чавић је истакао да је задовољан исходом гласања јер је тиме пала једна од накарадних идеја Владе.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да је ово велика демократска побједа из које је видљиво да још постоји будућност РС ако се буде радило у њеном интересу.

- Показало се да је пала Влада на овој одлуци - рекао је Бореновић.

У Скупштини се појавио и лидер ДНС-а Марко Павић, који је као главног кривца за новонасталу ситуацију навео Министарство индустрије, енергетике и рударства РС. Павић је нагласио да ДНС никада није рекао да гласа за "Арселор Митал", већ да неће прихватити одлуку да рудник буде продат "Израел инвестмент групи" јер није кредибилна.

Током засједања парламента неколицина радника и синдикалаца "Арселор Митала" била је преко пута зграде Скупштине, а у парку "Младен Стојановић" се окупило још око 150 рудара који су се противили продаји рудника израелској компанији. Додик је рекао је да је чудно што протестују радници "Арселор Митала" иако се продају акције основног капитала "Љубије", која је посебно правно лице.

- У "Љубији" ради само десет радника, одакле онда на улици стотине радника? Ко су ти радници? Зашто они излазе на улицу треба неко други да испита - рекао је Додик.

Он је казао и да је у селу Косјерево код Лакташа имао састанак са послаником СДС-а Миладином Станићем у вези са његовим изласком из те странке и да је Станић тражио да му буду исплаћена потраживања која је имао од фирме у стечају, али да је то одбио.

Посебна сједница

Колегијум Народне скупштине РС одлучио је јуче да посебна сједница на којој ће бити разматрана иницијатива опозиције за изгласавање неповјерења Влади буде одржана 31. маја.

Лидер СДС-а и посланик те странке Вукота Говедарица очекује да посланици приликом усвајања дневног реда прихвате иницијативу за изгласавање неповјерења Влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана