Нишки адвокат Срђан Алексић за “Глас Српске” о правној борби против НАТО-а: Шансу за одштету имају и жртве из Српске

Драгана Орловић
Нишки адвокат Срђан Алексић за “Глас Српске” о правној борби против НАТО-а: Шансу за одштету имају и жртве из Српске

БАЊАЛУКА, НИШ - Становници Републике Српске који су обољели од канцера или породице жртава НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом имају право поднијети тужбе и спремни смо све те поступке покренути у сарадњи с италијанским адвокатом Анђелом Тартаљијем.

Рекао је ово за “Глас Српске” адвокат Срђан Алексић из Ниша, који ће 20. јануара против НАТО поднијети двије нове тужбе Вишем суду у Београду, за два војника обољела од канцера због коришћења осиромашеног уранијума на Косову и Метохији током бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године.

Алексић каже да му се већ неколико људи из Републике Српске обратило због сличних случајева, али да није контактирао овдашње адвокате како би се укључили и водили поступке. Поручује да је спреман свима пружити правну помоћ и подршку.

- Позивам све на сарадњу. Драге воље ћу помоћи да се овај процес покрене и у Републици Српској и у Сарајеву. Сви људи који су обољели од канцера, а били су 1995. години у близини Хаџића или на некој другој територији која је бомбардована осиромашеним уранијумом могу поднети тужбе и тражити одштету. Било да је реч о цивилима или војницима, свима ћемо помоћи - поручио је Алексић.  

Он је позвао све адвокате и правнике из Републике Српске да се укључе у ову правну борбу.

- Чак бих и сам поднео тужбе за људе из Републике Српске. Није проблем, али волео бих да сарађујем с адвокатима који су у Српској и који боље познају територију, да заједно радимо на овом важном предмету. Пружићемо им сву потребну подршку - навео је Алексић.

Када је у питању тужба коју ове седмице подноси против НАТО-а, Алексић  истиче како очекује од суда да закаже суђење већ током ове године, а да идуће године стигне и прва пресуда.

- Претходна тужба поднета је на исти дан прошле године истом суду, по истом основу, али поступак још није почео, јер НАТО-у још није уручена тужба која му је после превода на енглески прослеђена 25. маја 2021. године - објаснио је Алексић.

Додаје да би у Србији по истом основу НАТО могло тужити око три хиљаде људи који су у вријеме бомбардовања осиромашеним уранијумом били на Косову и Метохији 1999, као и њихови потомци, јер су многи већ преминули од канцера.

Раме уз раме с адвокатом Алексићем јесте и италијански правни стручњак Анђело Тартаљи.

- Заједно радимо све ове тужбе. Желимо да буде исти правни основ, јер је исти узрок оболења. Италијански војници, њих 7.600, оболели су након боравка на Косову и Метохији. Њих 400 је умрло, а господин Тартаљи заступа 500 војника, а од тога има 181 правоснажну пресуду - каже Алексић и додаје да је Тартаљи у Италији успио да докаже да су војници који су од 30 дана до 60 боравили на Космету током рата касније, послије више година, обољели од неколико врста канцера.

Контакт

Срђан Алексић поручио је свим адвокатима и невладиним организацијама из Републике Српске да га контактирају на број телефона +3871 63 421 394, уколико желе да се укључе у правну битку против НАТО.

- Морамо да се боримо за наш народ. Не смемо допустити да се забораве жртве бомбардовања осиромашеним уранијумом. Сви могу да нам пошаљу документацију на адресу Синђелићев трг 4/11 Ниш 18.000, Србија - казао Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана