Никшић: Покренути и повећати инвестиционе циклусе у БиХ

Срна
Никшић: Покренути и повећати инвестиционе циклусе у БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермин Никшић сматра да у БиХ треба учинити све да се покрену и повећају инвестициони циклуси, добро је дошла свака страна инвестиција, али и домаћим инвеститорима треба створити претпоставке за улагање.

Никшић је указао да ће БиХ морати да се опредијели да се окрене властитим ресурсима, преусмјеравању властитих снага.

"Кад створимо те претпоставке онда ћемо, сигуран сам, доћи у фазу да ће нам се људи враћати, а не одлазити", рекао је Никшић за РТРС.

Никшић је напоменуо да је посао премијера да створи претпоставке домаћој привреди да има што боље услове рада, да радници имају стабилне плате, стабилно и политичко и безбједносно окружење.

Он је, говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", рекао да треба сагледати све предности и недостатке.

"Чуо сам много привредника који сматрају да нам то треба. Нисам чуо никога ко је, осим политичке, искористио било какву другу аргументацију против", рекао је Никшић.

Предсједник Владе ФБиХ истакао је да разговор у БиХ нема алтернативу и да је данашња сједница влада Републике Српске и ФБиХ битна више са аспекта политичке поруке - да се покаже грађанима да двије владе могу, хоће и желе да сарађују.

"Ако разговарамо, можда ријешимо и најтеже проблеме, а ако не разговарамо нећемо ни најједноставније. Нека нас нико не цијени по томе шта причамо, нека пусте да радимо свој посао и нека цијене по томе шта смо урадили", рекао је Никшић.

Он је напоменуо да данас није било тешких тема, што не значи да неки други пут неће бити расправе о питањима по којима се теже постиже консензус.

Никшић је указао да је БиХ земља компликованог уставно-правног уређења у којој људи који добију мандате имају право да мисле својом главом, али је важно радити у интересу грађана.

Он је рекао да сви нивои власти у БиХ морају сарађивати са међународним финансијским институцијама, указујући да је најјефтинији капитал Међународног монетарног фонда /ММФ/, али да он подразумијева одређене реформе.

"Ја сам био премијер који је у периоду 2011-2015. због аранжмана са ММФ-ом смањио плате у јавној управи за 4,5 одсто. Сада немам намјеру да то урадим", рекао је Никшић.

Никшић је указао да, са друге стране, не може утицати на препоруку да се не повећавају камате, јер то није у домену извршне власти.

Он је рекао да је забрињавајуће што је евидентан пад економских активности, што је резултат успоравања економије у свијету, поготово Њемачке, на коју је економија БиХ наслоњена.

"Њихов раст од 0,9 одсто производи успоравање и смањивање потражње за производима из БиХ и то је оно што мене забрињава и на чему бих инсистирао је да тражимо некакве алтернативе", рекао је Никшић.

Никшић је рекао да ће нова сједница двије владе бити одржана за неколико мјесеци, те захвалио Вишковићу за, како је рекао, изузетно домаћинство и организацију данашње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана