Никшић: До понедјељка потписи за "демонстрирање већине" у Представничком дому

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Предсједник СДП-а Нермин Никшић изјавио је данас да ће до понедјељка, 6. фебруара, покушати обезбиједити потписе посланика "осморке" како би "демонстрирали већину" у Представничком дому Парламента Федерације БиХ (ФБиХ).

Никшић је послије лидера странака "осморке" у Сарајеву рекао новинарима да би о обезбјеђивању већине у Представничком дому ФБиХ информисали ОХР и међународне партнере, након чега би разговарали и донијели одлуку.

Он је навео да би партнери требало да у понедјељак донесу одлуку да ли да подрже или не руководство ФБиХ и да ли ће подржати кандидата СДА за потпредсједника ФБиХ Рефика Ленду.

Никшић је истакао да странка "За нове генерације" (ЗНГ) више неће бити партнер "тројке" (СДП, НС и НиП) ни на једном нивоу власти.

"Познато је да су наше колеге као дио жосморкеж иступиле из групације када је у питању власт на нивоу БиХ. Када је у питању жосморкаж у ФБиХ и ту имамо неке који немају посланике. Данас смо усагласили и то је наш коначан став да жтројкаж ЗНГ више не сматра партнером", појаснио је Никшић.

Он је додао да је партнере данас обавијестио да је кантоналним организацијама СДП-а допуштено да разговарају са свим партнерима о формирању власти у кантонима, наглашавајући да то ништа не имплицира да су се нешто договорили са неким.

Никшић сматра да ће, ако СДА направи Владу, вјероватно имати и свог кандидата за премијера.

Лидер Народног европског савеза /НЕС/ Нермин Огрешевић рекао је да су разговори са партнерима из "осморке" били садржајни и отворени, али да постоје проблеми које треба рјешавати.

Огрешевић је рекао да се неће одрећи Покрета за нове генерације, иако је Никшић истакао да за "тројку" ова странка више није партнер.

"Ми се не можем одрећи свога партнера и заједно са Странком за БиХ ћемо наставити дјеловати као блок. Надам се да ћемо у овом тешком процесу успјети да изађемо успјешни", навео је Огрешевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана