Нијемци се најчешће заразе на западном Балкану

Г.С.
Нијемци се најчешће заразе на западном Балкану

У посљедњих неколико седмица број новозаражених коронавирусом у Њемачкој се повећава, а нове случајеве биљеже и дијелови који већ неко вријеме не региструју ниједан нови случај инфекције. Институт Роберт Кох извјештава Нијемце о епидемиолошкој ситуацији, али и о државама у којима имају највећу могућност да се заразе.

У Њемачкој су границе отворене од 25. седмице након што се појавио коронавирус. Од тада Њемачка биљежи све већи број увезених случајева из других држава.

Њемачки институт Роберт Кох стално анализира у којим се то државама Нијемци најчешће заразе, а самим тим и донесу вирус у државу. Закључено је да су мјеста у којима се заразе најчешће земље западног Балкана, али и Турска, Бугарска и Румунија.

Посљедња њихова анализа говори да се највише Нијемаца, који се нису заразили у својој држави, у посљедње три седмице заразило на Косову - њих 1.096, затим у Турској (501), Хрватској (260), затим Србији (196) и Бугарској (166).

Након ових првих пет, на шестом мјесту се налази Босна и Херцеговина у којој се у претходне три седмице заразило 156 Нијемаца. Из табеле је видљиво да боље котирамо када је ријеч о изложености коронавирусу од комшијске Србије, али и Хрватске која тренутно има бољу епидемиолошку ситуацију од БиХ.

Када је ријеч о Западном Балкану, ту су још и Македонија и Албанија са по 92 и 86 заражених Нијемаца у нешто више од 20 дана и ове земље су мање изложене него Босна и Херцеговина.

Удио заражених Нијемаца изван Њемачке се у посљедњих неколико седмица повећава, што власти планирају спријечити досљедном превенцијом и раном идентификацијом заразе.

У Њемачкој су због тога за своје држављане од суботе увели нове мјере, а ријеч је о обавезном ПЦР тесту по повратку из ризичних земаља, као и обавезној петнаестодневној изолацији, пренио је klix.ba.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана