Није донесена одлука о отпаду, боримо се да осујетимо те намјере

Срна
Није донесена одлука о отпаду, боримо се да осујетимо те намјере

Бањалука - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштило је да наводи појединих хрватских медија у вези са изградњом одлагалишта ниско и средњорадиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори, на граници са БиХ, нису донијели ништа ново јер у вези са тим није донесена одлука, али да настављају да се боре како би осујетили те намјере.

"Новост је само најава састанка министра енергетике и заштите околине Хрватске Томислава Ћорића и министра инфраструктуре Словеније Аленке Братушек. Они ће разговарати да ли ће ниско и средњорадиоактивни нуклеарни отпад из нуклеарне електране жКршкож бити збрињаван у заједничком складишту које Словенци у посљедњих неколико година планирају у Врбини поред Кршког или ће се свако побринути за своју половину", наводе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Додали су да од 2014. године помно прате информације у вези са активностима Хрватске и предано раде на томе да зауставе њене намјере да на граници са БиХ изгради одлагалиште нуклеарног отпада.

"Имајући у виду да је Хрватска власник половине нуклеарне електране жКршкож у Словенији, она до 2023. године мора да преузме половину отпада из ње. Стратегијом збрињавања радиактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива простор касарне у Черкезовцу, на локалитету Трговска гора, у општини Двор, одређен је међу седам потенцијалних локација као преферентна локација за изградњу одлагалишта", појаснили су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Имајући у виду да се ради о веома трусном подручју које обилује подземним водама и да у непосредној близини протиче ријека Уна у чијем сливу се налази девет општина са око 230.000 становника, како је наведено, оправдана је забринутост да би такав потез Хрватске угрозио егзистенцију тих људи, који се на том подручју баве пољопривредом и туризмом.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију истичу да Хрватска, упркос бројним ургенцијама, упорно игнорише ставове, примједбе и апеле институција у Републици Српској и БиХ.

"Тек у другој половини маја смо добили одговор, у којем је наведено да процјена утицаја на животну средину за локацију Трговска гора није покренута, те да ће, уколико се и дефинитивно одлуче за ту локацију, поступити у складу са ЕСПОО конвенцијом. То практично значи да је Хрватска обавезна да нас, као погођену земљу, обавјештава о свим фазама израде процјене утицаја, која подразумијева и укључивање јавности", истичу у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Подсјетили су да је Радна група за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, између осталог, утврдила приједлог текста Декларације о противљењу активностима изградње одлагалишта на Трговској гори, коју су усвојила оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Радна група је формирала и експертски тим који је упутио примједбе и сугестије Хрватској, али БиХ никада није добила одговор на њих званичним путем.

"Радна група је предложила и да БиХ дипломатским путем обавијести Словенију о неслагању са намјерама Хрватске за збрињавање радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора. Радна група је о активностима редовно обавјештавала Савјет министара, али никад није добила повратну информацију, нити је Савјет министара предузимао активности на које их је обавезала усвојена Декларација", наводи Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Из овог министарства је упозорено да због опструкција да странке које су добиле највеће повјерење грађана на изборима формирају Савјет министара БиХ може доћи у ситуацију да Хрватска то искористи и уради нешто због чега ће сви у БиХ жалити.

"Као аргумент могу да наведу да немају саговорника, јер је Савјет министара у техничком мандату. Савјет министара је, и док је био у пуном мандату, имао игнорантски однос према овом проблему и није поштовао обавезе које је имао на основу аката усвојених у Парламентарној скупштини. Савјет министара је имао неколико заједничких сједница са Владом Хрватске, низ билатералних сусрета на министарском нивоу, али никада нису обавијестили ни Радну групу, ни Парламентарну скупштину да ли је овај проблем уопште стављан на дневни ред", истичу у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Подсјетили су да је Предсједништво БиХ тек на иницијативу српског члана Милорада Додика, који је као предсједавајући ставио овај проблем на дневни ред, расправљало о ово питању и донијело закључак којима је од Хрватске затражено да Трговску гору изузме као локацију предвиђену за одлагање и складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада и да на подручју своје територије обезбиједи другу адекватну локацију, која није у близини границе са БиХ.

"Министарству иностраних послова у Савјету министара дат је задатак да путем дипломатско-конзуларних представништава БиХ информише земље чланице ЕУ и међународне организације које се баве питањима заштите животне средине о наведеном питању и захтјеву БиХ. У закључку се наводи и да ће Предсједништво инсистирати не заштити права која БиХ припадају по правилима и нормама међународног права", истакли су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Подсјетили су да су прогласили претходну заштиту Парка природе "Уна", а затим заједно са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа, израдили коначну Студију заштите и предложили одлуку о проглашењу Парка природе "Уна".

"Приједлог одлуке је стављен на јавни увид и у другој половини августа Влада Републике Српске ће донијети одлуку о проглашењу. Ми смо учинили све што смо могли у овом тренутку. И даље предано радимо, а за разлику од претходног периода имамо подршку и помоћ српског члана Предсједништва. Савјет министара, ни док је био у пуном мандату, а поготово сад када је у техничком, није нам пружао подршку, нити се на озбиљан начин бавио овим стратешким питањем", навели су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Поручили су да ће, ако Хрватска и даље буде инсистирала на изградњи одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори, што је преседан брез премца у свијету, покренути поступке у складу са важећим међународним конвенцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана