Нихаду Хамзићу суђење заказано за 3. октобар

Агенције
Нихаду Хамзићу суђење заказано за 3. октобар

Дервента - Суђење бившем припаднику Дервентске бригаде ХВО-а Нихаду Хамзићу званом Фриц, оптуженог да је нехумано поступао према српским логорашима у логорима у Дервенти и Броду, заказано је за 3. октобар пред Окружним судом у Добоју, преносе агенције.

Хамзића оптужница терети да је као стражар у логорима у Дервенти и Броду нехумано поступао према српским затвореницима, малтретирао их, понижавао и батинао, те да је 14 логораша одвео на борбену линију, гдје су били живи штит, од којих је осам логораша погинуло.

Бивши лограш Чедо Марић из Дервенте испричао је да га је Фриц лично малтретирао и шамарао.

- Прије рата смо заједно радили у Фабрици обуће “Демос” у Дервенти. Радили смо исте послове и дружили се. За вријеме мог боравка у логору “Рабић” Фриц је често улазио у хангар гдје смо били затворени. Од нас је захтијевао да му се обраћамо са “господине, усташо”. Када би ушао често је знао запитати “Има ли овдје чеда?”. Пошто се ја зовем Чедо, ја сам се одазивао, а онда би ме он премлатио - испричао је Марић.

Предсједник Удружења ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић изјавио је да је Фриц био један од најокрутнијих стражара, посебо према Србима из насеља Чардак.

Кнежевић наглашава да бивши српски логораши од правосуђа очекују да процесуира и остале одговорне за ратне злочинце Азру Башић, Алмаса Незировића, Едина Мркоњића, Дамира Липовца, Јозу Брицо, Елвира Маруницу, Феликса Маруницу и Есада Чавалића.

- Морају бити кажњени и они који су организовали логоре, хапшења и мучења заробљених Срба - категоричан је Кнежевић.

Бивши српски логораши из Дервенте оптужују ратног предсједника Скупштине општине Винка Бегића званог Шиљо, начелника Мупа Ивана Дуспару, командира полиције Жељка Пудића, командира војне полиције ХВО Стипу Нујића, предсједника Кризног штаба ХДЗ-а Ивана Чуљка, као и предсједнике ХДЗ-а и СДА из Дервенте Ику Станића и Сулејмана Алијагића званог Сенко, да су наредили формирање логора за Србе кроз које је прошло 400 српских цивила.

Над њима су примјењиване најбруталније методе иживљавања и малтретирања.

- Људи су убијани, клани и силовани у логорима, а од посљедица боравка у логорима многи логораши су касније умрли - наводи Кнежевић.

Хамзић се раније пред судом изјаснио да није крив и најавио да ће своју невиност и доказати.

Хамзић је рекао да не негира да је био стражар у логору Рабић у Дервенти, али наглашава да су му приписана многа дјела која су починили други.

Он каже да се раније нудио суду, који није био заинтересован за његов случај, те да често долази у Дервенту и да није имао проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана