Полиција у Посавском кантону пише нове казне: Нигдје не пише да грађани не смију истицати заставу Србије

Ведрана Кулага Симић
Полиција у Посавском кантону пише нове казне: Нигдје не пише да грађани не смију истицати заставу Србије

ОЏАК - Након што је српски повратник у Оџаку кажњен због истицања заставе Републике Србије на трактору током традиционалне прославе Бадњег дана, казну је зарадио и предсједник Српског грађанског удружење “Посавина” и локални функционер СНСД-а Дамир Иветић због помена полицијског службеника који је изрекао санкцију његовом сународнику и суграђанину Дамиру Ковачевићу.

И док Ковачевић тврди да су на Бадњи дан само обиљежавали празник, без било каквих других намјера према суграђанима других националности, у посавском Министарству унутрашњих послова, наводећи иницијале, кажу да је Ковачевић на трактору истакао заставу “која не садржи обиљежја прописана Уставом Жупаније посавске, ФБиХ и БиХ”. Прекршајни налог му је, како се даље наводи, уручен због прекршаја из Закона о прекршајима против јавног реда и мира.

У записнику који је издат Ковачевићу полицијски службеник се позвао на члан закона који гласи “ко под видом заставе или грба БиХ или ФБиХ или Жупаније истиче заставу или грб који не садрже обиљежја прописана Уставом и законом БиХ или ФБиХ или Жупаније”, биће новчано кажњен у износу од 200 до 600 марака.

Правник и адвокат Милан Петковић за “Глас Српске” тврди да се то односи само на званичне институције на којима се истичу заставе.

- У конкретном случају нико није умјесто заставе БиХ истицао заставу Србије, већ сасвим слободно истакао заставу која није забрањена ниједним законом у БиХ, а камоли њеним Уставом. Сви конститутивни народи, као и националне мањине имају право да на својим кућама, у јавном саобраћају истакну своју заставу. Имају и возила, као што је “мини морис”, која у продају иду са заставом Велике Британије на крову - истакао је Петковић. 

Посљедња дешавања изазвала су салву реакција са свих страна. Ковачевићу је налог изрекао полицијски службеник Един Барјактаревић, за кога је у неким изјавама истицано да је национално обојен и да једини врши своје вјерске обреде у просторијама Полицијске станице Оџак.

Због тога је, са 200 КМ, јуче кажњен и Иветић, јер је на профилу Удружења на “Фејсбуку”, како наводе у кантоналном МУП-у, “уочен текст којим се јавно прозива и омаловажава службена радња и полицијски службеник само из разлога јер је након уоченог прекршаја предузео законом предвиђене мјере и радње”.

- Застава и грб Посавског кантона су проглашени неуставним давно. Дакле, дотични Е. Б. је искључиво непознавајући закон, а вођен националним префиксом, у овом случају поступио и изрекао казну. Уз то, заставе се нису вијориле на институцијама нити објектима, већ у колони возила - казао је у петак Иветић, који је и предсједник Општинског одбора СНСД-а у Оџаку.

Позвао је и владе Српске и Србије да се укључе у овај случај, а у изјави за “Глас Српске” је подвукао да имају добре односе са  свим грађанима Оџака и да желе да тако и остане, али и да не могу дозволити да српски народ на овај начин понижавају.

Опструкције

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић истиче да је Посавски кантон познат по томе што није спровео одлуку Уставног суда БиХ о конститутивности Срба. За “Глас Српске” је подвукао да су на том подручју сталне опструкције када је ријеч о повратку Срба и запошљавању на кантоналном нивоу, али и припадајућим општинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана