Неуставни поједини чланови уредбе о Лутрији Српске

Срна
Неуставни поједини чланови уредбе о Лутрији Српске

БАЊАЛУКА - Уставни суд Републике Српске утврдио је данас у Бањалуци да поједини чланови уредбе о условима за давање сагласности "Лутрији Републике Српске" за оснивање привредног друштва за приређивање игара на срећу није у сагласности са Уставом Републике Српске, Законом о играма на срећу и Законом о Влади Републике Српске.

"Уставни суд оцијенио је да Влада није имала овлашћења да својом уредбом одреди да ће, у случају да више понуђача испуни услове прописане јавним позивом, предност остварити онај који у саставу сопственог капитала или крајњег оснивача има државни капитал", саопштено је из Уставног суда.

Уставни суд је утврдио да више одредаба одлуке о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије Скупштине Града Бањалука нису у сагласности са Уставом и појединим законима Републике Српске.

На сједници је оцијењено да је доносилац оспореног акта прекорачио овлашћења из закона, јер је даваоцу услуге омогућио да противзаконито обустави испоруку топлотне енергије и у другим случајевима који немају своје упориште у релевантним законским одредбама.

Уставни суд је донио и одлуку којом је утврђено да члан 3 став 11 и став 12 Правилника о условима за остваривање права за накнаду штете који је донио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске није у складу са Уставом Републике Српске и Законом о ветеринарству у Републици Српској.

"Уставни суд је оцијенио да је доносилац оспореног акта прекорачио границе овлашћења која су му дата законом, јер је нормирајући као у оспореним одредбама изашао из прописаног законског оквира", наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници донесена је и одлука којом је утврђено да члан 7 Правилника о трећим измјенама и допунама Правилника о раду "Жељезница Републике Српске" и Правилник о службеном путовању и превозу запослених нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о раду.

"Ова питања се могу нормативно регулисати само колективним уговором, односно одлуком Владе Републике Српске, уколико се висина ових примања и начин њиховог остваривања не утврди колективним уговором", додаје се у саопштењу Уставног суда Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана