Нешић и Поклукар: Након договора са Европолом, слиједи Фронтекс

Срна
Нешић и Поклукар: Након договора са Европолом, слиједи Фронтекс

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је данас да би до краја јуна требало да буде формиран тим за преговоре са Фронтексом (Агенција за европску граничну и обалну стражу).

Нешић је појаснио да пред БиХ након успостављања пуне сарадње са Европолом стоји питање приступања Фронтексу и да би формирањем тима за преговоре био начињен први корак на приближавању договору са том агенцијом.

-Очекујем унутрашњи консензус, уз уважавање оба ентитета и три конститутивна народа. Сматрам да је потписивање споразума са Форнтексом у инстересу Републике Српске, Федерације БиХ и саме БиХ -  рекао је Нешић на конференцији за новинаре након састанка са министром унутрашњих послова Словеније Боштјаном Поклукаром.

Он је исстакао да ће БиХ инсистирати да се прихвате њене сугестије, те да очекује да ће брзо бити добијен позитиван одговор.
Говорећи о односима БиХ и Словеније, Нешић је рекао да вјерује да БиХ у Словенији има важног савезника у Бриселу и европском путу, а на Балкану пријатеља који разумије све специфичности и одлике БиХ.

-БиХ за разлику од Словеније још није чланица ЕУ, али сматрамо да и од нас макар мало зависи безбједност цијеле Европе. Зато цијеним сву сарадњу и помоћ - рекао је Нешић и захвалио Словенији за досадашњу помоћ у области безбједности.

Додао је да је разговарано да се билатерална сарадња између Словеније и БиХ унаприједи и у области форензике, трговине људима и борбе против сваког облика криминала, изазовима у погледу мигрантске кризе.

Поклукар је изразио задовољство што је БиХ постигла споразум са Европолом и најавио спремност Словеније да пошаље своје представнике у БиХ када буде постигнут договор између БиХ и Фронтекса.

-Говорили смо и о визној политици, прије свега о злоупотреби неких легалних модалитета кориштења виза, нарочито за улазак у земље ЕУ - рекао је словеначки министар и додао да је закључено да би се требало усредсредити на оне земље из којих је највише злоупотреба виза.

Поклукар је додао да је позвао Нешића да на јесен званично посјети Словенију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана