Нешић: БиХ корак ближе пуној сарадњи са Европолом

Срна
Нешић: БиХ корак ближе пуној сарадњи са Европолом

САРАЈЕВО- Правилник о раду и оперативној сарадњи националне/заједничке контакт тачке за БиХ за сарадњу са Европолом данас су у Сарајеву потписали представници свих полицијских агенција које су укључене у рад Контакт тачке, чиме је отклоњена посљедња формална препрека за потпуну оперативност у односима полицијске сарадње БиХ и ове међународне организације.

Правилником су утврђени начин рада рада, обавезе и одговорности заједничке контакт тачке, права и обавезе надлежних органа за спровођење закона у БиХ, те друге процедуре од значаја за успостављање система сарадње и размјене информација између надлежних органа у БиХ и Европолу. Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић истакао је у обраћању да је овим направљен велики корак за БиХ, јер ће значајно олакшати придруживање БиХ ЕУ.

"БиХ, иако једина земља западног Балкана која још није успоставила пуну сарадњу са Европолом, преко заједничке контакт тачке придаје посебан значај међународној полицијској сарадњи, због интереса унутрашње безбједности, посебно што ова област има кључну улогу за приступање БиХ ЕУ", навео је Нешић.

Он је изразио увјерење да ће Европол учинити БиХ безбједнијом и ближом породици европских земаља, а за активности које су довеле до потписивања споразума посебно је захвалио шеф уДелегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру.

Нешић је истакао да се питање безбједности било које земље у региону и шире не може посматрати ван контекста регионалне и европске безбједности.

"Полицијска сарадња између различитих земаља Европе и свијета је област која се најбрже развија посљедњих година и чији значај све више расте због бројних повезаних безбједносних изазова који погађају свакога, као што су тероризам, трговина људима, наркотицима, оружјем, прање новца и друге врсте организованог криминала", констатовао је Нешић.

Он је додао да супротстављање овим изазовима није могуће појединачно, па се заједничка полицијска сарадња и размјена информација путем међународних организација, попут Европола, Интерпола, намеће као неминовност.

Данашњим потписивањем Правилника о раду, нагласио је Нешић, чини се посљедњи формални корак за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између БиХ и Европла, те омогућава потпуна оперативност контакт тачке, која ће бити смјештена у Министарству безбједности у Савјету министара.

Нешић је најавио да се крајем идућег мјесеца очекује завршетак адаптације просторија и смјештај техничке опреме, када ће и званично почети са радом заједничка контакт тачке за сарадњу са Европолом. Отварање канцеларије контакт тачке најављено је за мај, након чега ће бити успостављена и контакт тачка БиХ у Хагу, а представник ће бити из Министарства унутрашњих послова Републике Српске Александар Стјепановић. Сатлер је истакао задовољство што је БиХ направила корак ближе пуној сарадњи са Европолом.

"Криминал се не зауставља на границама, због чега је прекогранична сарадња у спровођењу закона кључна за безбједност и заштиту грађана широм Европе", рекао је Сатлер. Он је додао се од БиХ као земље кандидата за чланство у ЕУ очекује да покаже кредибилне резултате у борби против организованог криминала и корупције.

"Пуном примјеном Споразума о сарадњи са Европолом, касније и потписивањем споразума са Евроџастом и Фронтексом, БиХ ће у потпуности почети да користи европске инструменте за јачање борбе против тешких облика криминала, што ће бити корисно и за грађане БиХ и ЕУ, а биће и корак напријед на путу ка ЕУ", закључио је Сатлер.

Присутнима се обратила и шеф Одјељења за стратегије и спољне односе Европола Патриција Силвеира која је изразила спремност Европола да помогне агенцијама за спровођење закона у БиХ, указавши на важност заједничког супротстављања свим криминалним пријетњама.

Силвеира је навела да Европол већ има остварену сарадњу са БиХ у различитим облицима криминалитета. "БиХ је учествовала у 12 оперативних акција, од чега је у двије у вези са трговином наркотицима и кријумчарењем миграната имала једну од водећих улога", рекла је Силвеира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана