Нермин Никшић најавио формирање трећег политичког блока у Српској: СДП на челу колоне лажних “грађаниста”

Дарко Момић, Александар Стојановић
Нермин Никшић најавио формирање трећег политичког блока у Српској: СДП на челу колоне лажних “грађаниста”

САРАЈЕВО - Све политичке странке са сједиштем у Сарајеву, од СДП-а, преко ДФ-а, Наше странке и Независног блока, па до Народа и правде и СДА могле би да формирају трећи блок и да на општим изборима 2022. године наступе заједно у Републици Српској.

То је данас открио лидер СДП-а Нермин Никшић, који је најавио да ће ових дана упутити позив својим коалиционим партнерима, али и свим осталим странкама којима је стало до територијалног интегритета и суверенитета БиХ и које, како је рекао, желе да мијењају политичку сцену. Никшић је истакао да је важно да тај политички блок буде вишенационалан и да мора имати кандидата за српског члана Предсједништва БиХ. Много конкретнији је био члан Предсједништва СДП-а из Републике Српске Војин Мијатовић, који је рекао да је евидентно да СДП и СДА, уз остале политичке субјекте који подржавају Устав и суверенитет БиХ, освајају око 60.000 гласова у РС.

- Уз анимирање што већег броја људи у дијаспори, то може да досегне и до 80.000 гласова, што нам гарантује два посланика у Представничком дому Парламента БиХ из РС и шест до осам посланика у Народној скупштини РС, а са тим капацитетом утицаћемо на избор једног Србина у Дом народа БиХ - казао је Мијатовић за “Глас Српске”.

Он је прецизирао да у трећем блоку рачунају на странке које не доводе у питање Устав, границе и државу БиХ, а поред СДП-а, то су СДА, ДФ, СБиХ, Платформа за прогрес, Наша странка, Независни блок, Народ и правда и Хрватска странка, као и на четири невладине организације и неколико интелектуалаца који су спремни да подрже такав пројекат.

- Битно је да изађемо са својим кандидатом за српског члана Предсједништва БиХ. Иако нам је јасно да он нема изгледа да побиједи, ми рачунамо да ће са 60.000 до 80.000 гласова показати да је толико људи у Српској за грађанску опцију. Поред тога, рачунамо да ћемо сигурно освојити функције потпредсједника РС из реда хрватског и бошњачког народа - каже Мијатовић.

С друге стране, замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Срђан Мазалица сматра да је ово само још један доказ колико су подјеле у ФБиХ фингиране.

- Показује се да када су у питању интереси Бошњака и једни и други теже истом циљу, а то је БиХ по мјери само једног конститутивног народа. Још једном су отворене карте и откривено је да у ФБиХ не постоје идеолошке подјеле и некаква грађанска опција, те да је искључиви циљ унитарна БиХ - каже Мазалица за “Глас Српске”.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало каже за наш лист да свако има право на амбиције у политичком животу, али да се не може сложити с нечим што пропагира било какав “грађански принцип” у БиХ.

- Сви знамо чему то води, а Дејтонски споразум је јасан. То су два ентитета, три конститутивна народа и ентитетско гласање. Све што је против тих основних принципа је неприхватљиво, а видимо да из СДП-а не крију да формирају трећи блок који се заснива управо на рушењу тих принципа - каже Бундало.

“Нон-пејпер”

Лидер СДП-а Нермин Никшић изјавио је да су сви свјесни ситуације у којој се налази БиХ, али нико не прича о нефункционисању власти, па су нашли причу о “нон-пејперу”.

- Нуде се разни “нон-пејпери”, ево да и ми понудимо један. Идеја наших другова из РС јесте да се БиХ данас брани из РС. Због тога смо се одлучили да покушамо формирати трећи блок у РС. То би био блок поред оног који је око СНСД-а и оног који је око СДС-а и ПДП-а - рекао је Никшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана