Неправилности у институцијама БиХ: Приватна аута завели као службена

Ведрана Кулага Симић
Неправилности у институцијама БиХ: Приватна аута завели као службена

САРАЈЕВО - Приватна возила запослених у институцијама на нивоу БиХ нашла су своја мјеста на паркингу закупљеном искључиво за службена аута, а све мимо правила и уз образложење да их користе и за пословне сврхе усљед мањка оних службених.

Подвукли су то ревизори након што су пречешљали извјештаје Службе за заједничке послове институција БиХ за 2021. годину, након чега су им дали и мишљење са резервом у дијелу који се односи на поштовање аката које су донијели надређени те скренули пажњу и на још неколико неправилности.

Служба је лани имала у каси више од 15 милиона марака, а на унајмљивање имовине и опреме отишло је 110.000. За покривање трошкова унајмљивања паркинг-простора искеширано је 99.927 КМ.

Правилником Савјета министара о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама БиХ је дефинисано да институција може интерним актом да прописује начин и мјесто паркирања службених возила у сједишту институције или путем закупа паркинга са правним лицима.

Служба је на основу јавног позива у августу 2021. године закључила уговор о закупу паркинг-простора вриједан 97.812 марака са ПДВ-ом, на период од 1. септембра 2021. до 1. септембра 2022. у подземној гаражи пословног објекта “Сити центар” на Маријином двору у Сарајеву.

Служба се, како пише у ревизорском извјештају, обавезала да ће паркинг искључиво користити за паркирање службених возила по списку који је прије почетка коришћења закупа дужна доставити закуподавцу који се, с друге стране, обавезао да ће обезбиједити 24 часа паркинг за возила те водити дневне евиденције о коришћењу паркинга за свако возило. Увидом у фактуре закуподавца ревизори су уочили да су осим службених возила у значајном броју паркирана приватна возила запослених у институцијама.

Према усменим образложењима из Службе одобрено је коришћење паркинг-простора за приватна возила, јер институције не располажу довољним бројем службених возила и зато користе приватна возила у службене сврхе. Додали су да стога служба нема аргументе да ускрати коришћење паркинга за приватна возила.

- Изнесена аргументација је неприхватљива, јер је Правилником Савјета министара БиХ о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама утврђен број возила која може имати свака од њих. Актом није дефинисано право да институције могу повећавати расположиви у односу на одобрени број возила на начин да стално користе приватна возила у службене сврхе - наглашено је у извјештају.

Служба је, како су подвукли и препоручили ревизори, дужна да у складу са релевантним прописима обезбиједи паркинг-мјеста искључиво за службена возила, при томе водећи рачуна о намјенском и рационалном управљању предметним трошковима са аспекта локацијске удаљености институција и стварних потреба за сталним закупом паркинг-мјеста.

За потребе институција БиХ, у зависности од ранга, користе се на стотине службених возила за чије одржавање на годишњем нивоу одлазе милиони марака, а ревизори сваке године на многим адресама пролазе доказе да се она не користе само у пословне сврхе, већ и за приватне обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана