Непознате адресе спас од робије

Ведрана Кулага
Непознате адресе спас од робије

Сарајево - Више стотина осумњичених и оптужених за кривична дјела неће бити изведено пред лице правде јер је дошло до застаре предмета који их се тичу, показали су најновији подаци сумирани у годишњем извјештају Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ за 2018.

До застарјелости казни и рока за кривично гоњење у правосудном систему долази када од изречене казне или почињења кривичног дјела протекне од три до 35 година, у зависности од његове природе.

Судови су, према подацима из извјештаја ВСТС-а, евидентирали да је лани у 268 предмета дошло до застарјелости кривичног гоњења и у 73 предмета у поступку извршења казнених мјера. У односу на 2017. годину, укупан број предмета у којима је дошло до застарјелости мањи је за два.

До застаре је најчешће, као и током ранијих година, довела недоступност оптуженог. Таквих случајева лани је било 209, а одређене одлуке о застари су донесене јер је утврђено да су предмети запримљени у судовима након што су протекли рокови за наступање застарјелости.

- Судске одлуке којима се окончава поступак због истека законских рокова за застарјелост достављају се Канцеларији дисциплинског тужиоца ради утврђивања евентуалне одговорности судије за такав начин завршетка тих предмета.

Одређени број застара уписала су и тужилаштва. У систем је евидентирано да су лани одлуке о обустави поступка због наступања застаре до подизања оптужнице донесене у 137 предмета против 193 особе.

- Тужилаштва су у 2017. години евидентирала ове одлуке у 152 предмета, из чега произлази да је у 2018. години смањен број тужилачких одлука о завршетку предмета због наступања застарјелости за 15. Одлуке о застари су доношене у фази рјешавања пријаве и вођења истраге, а и оне су упућене Канцеларији дисциплинског тужиоца ради утврђивања евентуалне одговорности за то - казали су у ВСТС-у.

Поједини адвокати су раније истицали да је разумљиво да је велики број застара наступио због недоступности оптужених и осуђених јер их је доста емигрирало након рата и додали да поједина правдања нису увјерљива.

Осим предмета у којима је наступила застара, у годишњем извјештају под лупу су дошли укупан рад и ефекти судова и тужилаштава у БиХ. Општа оцјена је да судови сваке године ријеше више од 100.000 најстаријих предмета, уз редовне активности, а у тужилаштвима постоји тренд смањивања броја неријешених предмета. Лани је подигнута 12.201 оптужница, а ријешен је 2.751 стари предмет, односно ријешени су предмети старији од двије године.

У судовима је, ипак, на крају 2018. године било 302.986 предмета, што је за шест одсто мање у односу на 2017. годину, када их је било 322.719, а ВСТС је дао неколико препорука с циљем побољшања рада тужилаштава и судова. Указано је на то да се више мора радити на предметима корупције, координацији и усклађивању судске праксе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана