Неплаћени доприноси бришу радничка права

Анита Јанковић Речевић
Неплаћени доприноси бришу радничка права

БАЊАЛУКА - Укидањем ванредне ситуације у Српској, коју су бројни послодавци искористили тако што нису измиривали законске обавезе,на површину су испливали бројни проблеми запослених међу којима је губитак здравствене заштите само врх леденог бријега. Према ријечима упућених, радници због неплаћања доприноса губе и права попут накнаде у случају да остану без посла, а под знаком питања је и одлазак у пензију.

Према подацима Фонда здравственог осигурања у прошлој години за 45.000 осигураника нису уплаћивани доприноси за здравствено осигурање ни за један мјесец, док је ове године ситуација још гора јер доприноси нису уплаћивани за око 52.000 радника. Из Фонда је јуче саопштено да ће захваљујући одлуци Владе РС идућих 60 дана здравствено осигурање имати и грађани који нису осигурани и за које нису уплаћивани доприноси, али су

апеловали на послодавце да искористе прелазни рок и измире своје обавезе како не би испаштали радници и њихове породице.

- Послодавци треба да схвате да им се излази у сусрет и рок од 60 дана треба да искористе како би у Пореској управи провјерили право стање својих обавеза. У случају великих дуговања имају могућност да са Пореском направе репрограм и у том случају, а да би радници имали осигурање, потребно је да послодавац редовно измирује обавезе по основу репрограма, али и своје текуће обавезе - појаснили су у Фонду.

Додали су да су током пандемије константно указивали да то што финансирају здравствену заштиту за неосигуране грађане не значи да послодавци не треба да извршавају своје законске обавезе.

- Евидентно је да је међу послодавцима дошло до "опуштања" и да многи нису редовно плаћали доприносе, због чега је велики број радника по окончању ванредне ситуације остао без здравствене заштите. Немамо механизам контроле нити наплате доприноса, то је у надлежности Пореске управе РС, али и радници имају могућност да пријаве послодавца надлежним у случају кршења закона - рекли су у Фонду, додајући да око 10.000 грађана још није регулисало свој статус осигурања наводећи да је крајње вријеме да се по неком од бројних предвиђених основа пријаве на осигурање.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић каже да ће свим радницима осигурати бесплатну правну помоћ како би путем судских и инспекцијских органа остварили своја законом загарантована права.

- Ако треба и против одговорних  ћемо поднијети одређене пријаве, а поред самих послодавца, одговорни су контролни органи и надлежне институције које би требало да прате уплату пореза и доприноса и да реагују. Како се може десити да неко 12 мјесеци не плаћа доприносе па дали смо толико новца на разне софтвере, зар се у тим програмима не види који послодавац не плаћа, да се изврши контрола тог предузећа и наложи плаћање - пита се Станковић. 

Он истиче да неплаћања доприноса за собом повлачи низ проблема јер, како тврди, не може се уплатити допринос по једном основу а други не.

- Ако нису плаћани они за здравство, то значи да су неплаћени и други, попут оних за ПИО. Радник за којег се не уплате доприноси ако остане без посла неће моћи остварити ни право на накнаду Завода за запошљавање. Неко ко одлази у пензију, ако му није стаж уплаћен не може ићи кад је вријеме, плус фирме не могу остварити право на рефундацију плате за раднице на породиљском - појаснио је Станковић за "Глас".

Додао је да се до овога дошло јер су санкције стимулативне.

- Поједини мјесецима нису плаћали доприносе и не сносе никакве посљедице, већ их надлежни моле да изврше своје обавезе. Имали смо низ примјера у пракси да послодавац не исплаћује одређене накнаде, инспекција изађе на терен и само наложи уплату умјесто да га новчано казни или затвори одређени број дана, да му више никада не падне на памет да тако нешто уради. Ако се не уведу строже санкције садашња ситуација ће се поновити, не смије бити привилегованих - категоричан је Станковић. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић шокиран је подацима Фонда и каже да су институције заказале ако су подаци истинити.

- Не знам како је могуће да се за толики број радника нису уплаћивали доприноси, на који начин? По мени је то немогуће, сумњам у те податке, ако се то заиста дешава онда је држава пропала јер има све инструменте да то спријечи. Доприноси не застаријевају и Пореска управа сутра може блокирати све и наплатити - тврди Тривић.

Провјера

У Пореској управи РС кажу да су са циљем наплате доспјелих обавеза, у овој и претходним годинама, предузимали и предузимају све законом предвиђене редовне мјере, попут оних о принудној наплати пореских обавеза.

- У вријеме ванредне ситуације послодавци нису били изузети обавезе обрачунавања, пријављивања и плаћања пореских обавеза, укључујући и обавезе по основу доприноса  - рекли су у Пореској управи и додали да радници коришћењем електронских услуга Управе или лично у подручним јединицама могу провјерити да ли њихови послодавци редовно плаћају обавезе по основу доприноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана