Неозбиљни појединци коче европски пут

Ведрана Кулага
Неозбиљни појединци коче европски пут

Сарајево - Званични Брисел још чека одговоре из БиХ на допунска питања из упитника Европске комисије, а иако је рок за слање истекао прије више од мјесец, нико не може да прецизира када ће посао бити завршен због појединаца који овај посао и његов значај не схватају озбиљно.

БиХ је прије двије и по године предала Европској комисији апликацију за чланство у ЕУ, послије чега је стигао упитник са нешто више од 3.200 питања на која су одговори послати у фебруару ове године. Нови пакет са више од 600 додатних питања званични Брисел је послао крајем јуна, а надлежнима је остављен рок до краја септембра, најкасније почетка октобра, да усагласе одговоре, махом о политичким, економским, правосудним, те природним питањима у БиХ. 

У неким областима достављена су потпуно нова питања, док су у једном дијелу тражена додатна појашњења раније датих одговора на упитник, а од самог почетка многи су указивали и упозоравали да БиХ, имајући у виду стање у земљи, неће успјети да изврши задатак, што се на крају и потврдило.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је прошле седмице да су радне групе завршиле више од 95 одсто одговора на 655 допунских питања, те да су одговори послати на даљу припрему. Додао је да је преостало да се припреми још петнаестак одговора, од чега се пет односи на политичке критеријуме, који ће бити рјешавани на Комисији за европске интеграције БиХ.

- Ако не буде никаквих безразложних политичких блокада, комплетан посао с допунским одговорима може се завршити  брзо и до краја године БиХ може упутити одговоре Бриселу - навео је Звиздић.

Актуелна ситуација у БиХ не улива оптимизам надлежнима у  Дирекцији за европске интеграције.

- Све надлежне институције су још раније у информациони систем унијеле доприносе за припрему цјеловитих одговора БиХ на додатна питања. Њих финализују радне групе у систему координације. Од 35 радних група, 29 је окончало посао, било да су утврдиле одговоре, било да су издвојиле одговоре о чијем садржају нису могле постићи сагласност. Очекивано је и да преостале радне групе што скорије заврше посао, након чега би се нефинализованим одговорима бавила Комисија за европске интеграције - казали су “Гласу Српске” у тој институцији.

На питање када би додатни сет одговора могао бити послат надлежнима у Брисел, навели су да на ово питање нико нема поуздан одговор.

- Комуникација у радним групама одвија се континуирано у форми састанака, видео-позива, електронске поште. Пракса, међутим, показује да нису сви учесници овог задатка једнако озбиљно схватили његов значај, нити је свима једнако стало до његове успјешне реализације - казали су у Дирекцији.

Надлежни за та питања у Српској не проналазе се на тој листи криваца.

- Влада РС је још у августу верификовала одговоре на додатна питања из упитника Европске комисије и послала у даљу процедуру. Влада је до сада у три наврата утврдила 477 одговора од укупно 655, који су верификовани и усаглашени у оквиру радних група у оквиру механизма координације. Од 22 верификована поглавља, на енглески језик су преведени одговори из десет, а технички су финализовани одговори из три поглавља и чека се њихово потврђивање на владама. Одговори у областима слободе кретања робе, енергетике, предузетничке и индустријске политике, регионалне политике и координација структуралних инструмената, науке и истраживања, образовања и културе још се рјешавају у оквиру радних група. Тринаест спорних одговора из три поглавља пренесена су на ниво комисије за Европске интеграције. Када је БиХ у питању, већ се раније показало да неки рокови не важе и да долази до њиховог пробијања. Суштина не треба да буду рокови већ квалитет одговора на та питања, што је и став Владе РС да се инсистира на квалитету одговора и да се све рјешава у оквиру механизма координације - рекао је за “Глас Српске” министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић.

Сврха додатних питања је да БиХ појасни иницијалних 3.242 одговора на упитник који су у фебруару предати предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру. На њих је годину и два мјесеца одговарало 1.100 представника свих институција у БиХ, укључених у радне групе и механизам координације.

Делегација ЕУ

Портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ Јамила Миловић-Халиловић потврдила је за “Глас Српске” да у Комисију још нису стигли одговори.

- Власти БиХ финализују одговоре у оквиру механизма координације о питањима ЕУ. Комисија очекује да прими одговоре у наредном периоду. Одговори ће се узети у обзир у припреми мишљења Европске комисије и будућих пратећих препорука. Савјет ЕУ ће донијети одлуку о идућим корацима о процесу ЕУ интеграција БиХ, као и неопходним реформама на путу ка ЕУ - казала је Миловић-Халиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана